KARAHÜYÜK MEZARLIĞI

Tarihî bir mezarlık.

Meram’a bağlı Karahüyük Mahallesi’nde, Hatip Caddesi’nin iki yanında yer alan mezarlık, 15.000 m²lik bir alanı kaplamaktadır. Caddenin batı tarafındaki mezarlığın üçgen görünümlü bölümü daha küçüktür. Bu bölümün güney ve batı yönünde birer giriş kapısı mevcuttur. Çevre duvarı moloz taşlarla örülmüştür. Batı girişinde çeşmesi vardır. Yolun doğusundaki dikdörtgen görünümlü bölüm daha geniştir. Güneyinde bir giriş kapısı bulunmaktadır. Çevre duvarı briket ile örülmüştür. Kuzeybatı köşesinde, mezarlık dışına yapılmış çeşmesi mevcuttur. Her iki bölümde de düzenli ağaçlandırma yoktur. Mezarlık hâlen defne açıktır.

Osmanlı Dönemi mezar taşlarında malzeme olarak mermer, Sille ve Gödene taşı kullanılmıştır. Kemer formu olarak yalnızca sivri kemer görülür. Mezar taşı kitabeleri sülüs ve muhakkak hatla kabartma tekniğinde yazılmıştır.

Cumhuriyet Dönemi mezar taşlarında ise Sille taşı, mermer ve beton malzeme kullanılmış, hem baş hem ayak taşının bulunduğu çerçeveli mezar tipi tercih edilmiştir. Mezar taşlarının bir kısmı ise doğrudan toprağa yerleştirilmiştir. Baş taşlarında güneş biçimli tepelik, yarım daire, sivri ve dilimli kemer formu, ayak taşlarında ise daha çok üçgen alınlık görülmektedir. Bazı mezarların ayak taşları olmayıp o kısma kuşların su içmesi için suluk yapılmıştır. Mezar kitabeleri kazıma tekniğinde yazılmıştır. Süsleme olarak baş taşlarında hatai motifleri, ayak taşlarında ise stilize selvi motifleri görülür.

Karahüyük mevkii (Karahüyük Tepesi) Tunç Çağına kadar inen bir yerleşmeye sahiptir. Ancak mezarlığın kesin kuruluş tarihi bilinmemektedir. İncelenen mezar taşlarından yola çıkarak mezarlığın, XIX. yüzyıldan bu yana kullanıldığı söylenebilir.

 

Karahüyük Mezarlığı

HACER KARA

BİBLİYOGRAFYA

  • Kara-Danışık, 2005, 420.