KARAPINAR

VII. EKONOMİ

İlçede ekonomi genel olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçede küçük el sanatları özellikle tarım aletleri yapımı gelişmiştir. İlçe merkezdeki Eski Sanayi Sitesi ihtiyaca cevap veremez hâle gelince Yeni Sanayi Sitesi (Küçük Sanayi Sitesi) yapılmış, günümüzde ise Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları devam etmektedir.

Tarım

İlçede halkın temel geçimi tarım ve hayvancılık olmakla birlikte tarımın çok geliştiği söylenemez. Her ne kadar ekilebilir kültür arazileri geniş olsa da tarlaların miras yoluyla parçalanmış olması, sulu tarımın yeterince yapılamayışı ve toprakların verimsiz olması gibi sebeplerle verim oldukça düşüktür. Resmî kayıtlara göre 8.000 çiftçi ailesi büyüklü küçüklü işletmelerinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

İlçe arazisinin yaklaşık 1.500 bin dekarı tarım arazisi, 1.304 bin dekarı mera alanı, 115 bin dekarı ürün getirmeyen arazi iken, en az orana sahip alanlar ormanlık (20 bin dekar) sahalardır. Kültür alanlarında daha çok kuru tarım yapılmakta, bunda da tahıl tarımı ön plana çıkmaktadır. Sulanan arazi az olsa da her yıl artmakta olup, bu alanlarda şekerpancarı, fasulye, mısır ve ayçiçeği ekimi yapılmaktadır. İlçe tarımında yağışların çok az olması ve sulamanın istenilen seviyeden çok uzak olmasından kaynaklanan en büyük sorun nadastır. İlçe topraklarının 1/3’ü nadas arazisi durumundadır. KOP Projesi kapsamında yer alan saha bu projenin bitmesine bağlı olarak suya ve sulu tarıma kavuşacaktır. Şu an 1.500 bin dekar tarım arazisinin, yaklaşık 420 bin dekarı kooperatiflere ve özel şahıslara ait kuyulardan sulanmaktadır.

Ekilen ürünlere bakıldığında en çok tahılların ekildiği ve tahıllar içinde de arpanın buğdaydan daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Yaklaşık 10 bin dekar alanda ise şekerpancarı ekilmekte bunu fasulye ve mercimek takip etmektedir. Ayrıca sulanan alanlarda yağlık ayçiçeği ve kimyon üretimi de yapılmaktadır. Meyvelerden en çok üzüm, elma ve kayısı ön plandadır. Sebze üretiminde ise salçalık domates, karpuz ve kavun üretimi yapılmaktadır. Yem bitkileri ekimi de her geçen yıl artmaktadır.

Hayvancılık

Karapınar’da küçükbaş hayvancılık yaygındır. Bunda da iklim şartlarına bağlı ortaya çıkan step formasyonları en önemli etkendir. İlçede bahar aylarında yaylalara giden yöre halkı buralardaki meralarda hayvanlarını otlatmak suretiyle küçükbaş hayvancılık yapmaktadır.

İlçede mera alanlarının çok fazla olması (836 bin dekar) küçükbaş hayvancılığı olumlu etkilemesine rağmen; aşırı otlatma, yağış azlığı gibi faktörler veriminin düşüklüğüne sebep olmaktadır. İlçenin küçükbaş hayvan varlığı yaklaşık 172 bin baş koyun (%80’i Akkaraman cinsi) ve 3.750 baş keçi (%70 kıl keçisi) şeklindedir.

Büyükbaş hayvan varlığı ise 32 binden fazladır (Saf kültür sığır 18.839, kültür melezi sığır 13.125 ve yerli sığır 850 adet olmak üzere toplam 32.814 büyükbaş). Son yıllarda yürütülen pek çok proje sayesinde besi hayvancılığı hızla gelişmektedir.

Sanayi

İlçede sanayi çok gelişmemiş olmakla birlikte tarıma dayalı bir özellik gösterir. Organize sanayi çalışmalarının devam ettiği ilçede yem fabrikaları (Kar-Yem, Adana-Yem), süt ve süt ürünleri fabrikaları (Meke-Süt, Rensan-Süt), un fabrikaları (Beydere Un, Pınar Un), tuğla fabrikası (Volkan Tuğla), tekstil fabrikası (Görkem İçgiyim) ve et entegre tesisleri mevcuttur. Bu fabrikalarda yaklaşık 125 ila 150 arasında işçi çalışmaktadır. Son yıllarda sanayi gelişme eğilimi göstermesine rağmen yeterli değildir.

Ticaret

İlçe ticareti genel olarak esnaf ve sanatkâr ağırlıklıdır. Nakliyecilik, celepçilik, küçük sanayi kolları ilk sıralarda yer almaktadır. Şoför ve Nakliyeciler Odasının 617 üyesi, Esnaf ve Sanatkârlar Odasının 1.208 üyesi ve Ticaret ve Sanayi Odasının 548 kayıtlı üyesi mevcuttur. İlçede nakliyecilik çok gelişmiş olduğundan 36 adet tanker, 509 adet kamyon bulunmaktadır. Bunda önemli ticaret yolları üzerinde olması etkili olmuştur. İlçede çarşamba günleri kurulan pazar; civar ilçe ve köylerden gelen insanlar sayesinde çok canlı ve yoğun geçmektedir. İlçede Ticaret Borsası başta olmak üzere tarımsal ürünler ve canlı hayvan ticareti yoğun olarak yapılmakta bu da ekonomiyi canlı tutmaktadır.

ABDURRAHMAN DİNÇ

BİBLİYOGRAFYA