KÂZIM MÜFİT BEY

(Mustafa Kâzım) (1282/1865-66-1926) Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Konya valisi.

Edirne Vilayeti Defteri Hakani (Tapu ve Kadastro) Müdürü Müfit Bey ile Fatma Gülfem Hanım’ın oğlu olan Mustafa Kazım Bey, İstanbul’da doğdu. Ortaöğrenimini Edirne’de, İstanbul’da ve Mülkiye Mektebinin idadi kısmında tamamladıktan sonra 1890 yılında Mekteb-i Mülkiyeden mezun oldu. Mezuniyetini müteakiben devlet hizmetine, 11 Ekim 1891’de, Edirne Vilayeti Emlak-ı Hümayun Tahrir Komisyonu Başkâtip Muavinliğiyle başladı. Mülki idarenin çeşitli kademelerinde görev yaptı. Cumhuriyet Döneminden önce, Gümülcine, Sakız ve Antalya sancakları mutasarrıflıklarında bulundu. 1913-14 yılları arasında Elazığ valiliği görevini ifa etti. Bu görevden azledildikten sonra uzun bir müddet açıkta kaldı. 1922 yılında TBMM Hükümetince Çankırı Sancağı Mutasarrıflığına atandı. Aynı yılın Ekim ayında Konya valiliğine tayin edildi. Kâzım Müfit Bey, TBMM’nin son, Türkiye Cumhuriyeti’nin ise ilk Konya valisidir. Konya valiliği esnasında Lozan Barış Antlaşması imzalanıp, cumhuriyet idaresi kurulmuştur. Yaklaşık üç yıl kaldığı Konya Valiliğinden, 1925 yılının Mart ayında bilinmeyen bir sebeple azledildi.

Kâzım Müfit Bey, valilikten azledildikten sonra Konya’yı terk etmeyerek, buraya yerleşti. Hatta bir ortaokulda tarih öğretmenliği yapmaya başlayarak, aktif çalışma hayatına geri döndü. Ömrü vefa etmediği için öğretmenlikte uzun süre kalamadı.

İnançlı, güler yüzlü ve iyi huylu bir zat olarak bilinen Kâzım Müfit Bey, 1926 yılında Konya’da vefat etti. Mezarı, Musalla Mezarlığı’nın Vali Kabirleri Bölümü’ndedir. Abdullah Bey kızı Atiye Melek Hanım’la evli olan Kâzım Müfit Bey’in çocuğu bulunmamaktadır.

 

Kazım Müfit Bey

BAYRAM ÜREKLİ

BİBLİYOGRAFYA

  • Aytekin, 1994; Baltaoğlu, 1968, III.