KEÇECİLER (SELAHADDİN) CAMİİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Karatay ilçesi, Keçeciler Mahallesi, Keçeciler Caddesi üzerinde yer alan caminin kuzey duvarında yer alan talik hatlı inşa kitabesine göre H 1323/1905 M tarihinde aynı yerde harap durumdaki mescidin yerine yaptırılmıştır. Yapı ile ilgili tarihî belgelerde yapının ilk defa Hacı Hüseyin Keçeci tarafından yaptırıldığı, bu yapının harap olmasından sonra ikinci kez Marangoz Mehmet Emin ve kardeşi Hafız Ali (Sarıkulak) tarafından yeniden yaptırıldığı belirtilmektedir.

Subasmanı seviyesine kadar kaba yonu taş, bu seviyeden sonra ise kerpiç malzemeden inşa edilen mescidin, duvar kalınlığı 80 cm’dir. Dıştan dışa 9,74x9,09 m ölçülerinde, yaklaşık kare planlı, kırma beşik çatılı mescide, batı cephesinde yer alan 2,90x5,60 m boyutlarındaki sonradan ilave edilmiş bir ön mekândan geçilerek girilmektedir. Doğu cephede bir, diğer cephelerde ikişer adet dikdörtgen formlu ve oldukça büyük ebatlı pencere açıklıkları bulunmaktadır.

İçi tamamen sıvalı mescidin mihrap ve minberi ahşaptan yapılmış olup, iyi bir işçiliğe sahiptirler. “Ters U” biçimli, dikdörtgen mihrap, eğri kesim ve delik işi tekniğinde yapılmış geometrik ve bitkisel kuşaklardan oluşmaktadır. Yarım daire biçimli mihrap nişinde ise yağlı boya olarak yapılmış perde motifine yer verilmiştir. Minber korkuluğu ve aynalığında da mihrapta görülen süsleme kompozisyonları tekrarlanmaktadır.

Harimin kuzey tarafında 8,20x3,55 m’lik bir alanı kaplayan mahfil üç yönde beden duvarlarına yaslanırken, kıble istikametinde taş bir kaideye oturan ahşap bir direkle taşınmaktadır

İnşa kitabesi, özgün ahşap işçiliğine sahip mihrap ve minberiyle öne çıkan mescit, yanına yeni bir cami yapılması ile atıl duruma düşmüş ve tahrip olmaya başlamıştır.

Kitabesi:

Bu mescid bir zamân olmuşdu âşık kalbi-veş vîrân / Be-tekrâr itdi inşâ ehl-i hayrın ümmeti ânı

Girüb bir tarz-ı zîbâya giyüb kisve-i umrân / Revâ dinse o himmet-pervere hem bânî-i sânî

                                                         (Harrarahû Hâlid)

Didim târîh-i inşâsına cevher düşdü bir ihsân / Ne hoş bir ma’bed-i Rahmân kılunsun dînin erkânı 1323

Keçeciler Camii

MUSTAFA ÇETİNASLAN

BİBLİYOGRAFYA

  • Çetinaslan, 2005, 53-55; Altun, 2009, 186-189; Konya Envanteri, 2010, 228-229; Duran vd., 2006; Karpuz, Envanter, 2009, I/206-208; Önder, 1971, 253.