KELEBEKLER VADİSİ

Konya’nın en büyük tema parkı.

Selçuklu ilçesi sınırları dâhilindeki Kelebekler Vadisi’nin yeri eski bir taş ocağı idi. Taş ocağı işletim dışı kaldıktan sonra âdeta bir çöplük hâlini almıştı. Selçuklu Belediyesi, zamanla Selçuklu Kanyonu adını alan bu mezbelelik vadiyi Selçuklu’ya yeşil bir alan olarak kazandırmak için harekete geçti. Nihayet, tamamlandığında Konya’nın en büyük tema parkı olacak olan vadinin temeli, 15 Ekim 2012 tarihinde düzenlenen bir törenle zamanın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından atıldı.

385 bin metrekarelik -54 futbol, 856 da basketbol sahası büyüklüğündeki- alanı kapsayan ve yaklaşık 65 milyon liraya mal olan Kelebekler Vadisi Projesi yaklaşık 32 aylık bir inşa sürecinden sonra 03 Temmuz 2015 tarihinde düzenlenen törenle, bu defa Başbakan olan Ahmet Davutoğlu tarafından hizmete açıldı.

Kelebekler Vadisi, Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Macera Kulesi ve Selçuklu Çiçek Bahçesi olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi: Bahçe, 3500 m2lik gezi alanı ve toplamda 7600 m2lik bir kullanım alanına sahiptir. 1600 m2lik kelebek uçuş alanı ile farklı türlerde binlerce kelebeğe tabii hayat alanı sunmaktadır. Bahçede 98 türe ait 20 bin adet bitki bulunmakta ve kelebekler kendi nektar bitkileri etrafında uçarken gözlenebilmektedir. Şehrin siluetine olumlu etki eden bir yapıya sahip olan Kelebek Bahçesi kendine özgü mimari ve teknik yapısı ile dikkat çekmektedir. 1600 ayrı ebatta cam kullanılan yapı, UV ışıklarının maksimum absorbesini sağlamakta ve bahçe kısmı, binlerce bitki ve kelebeğin bulunduğu benzersiz bir atmosfere sahiptir. Ziyaretçiler; tabiatın muazzam renkli mücevherleri olan kelebekleri, tabii hayatlarında keşfedebilmekte, tropikal ortamda kelebeklerin birbiriyle ve tabiatla olan harmonisine tanıklık ederek, onların zarif kanatlarının mükemmel desenlerini görme fırsatı bulmaktadır. Kelebeklerin hayat döngüleri, kamuflaj, korunma, beslenme ve güneşlenme gibi davranışlarının incelenebildiği Tropikal Kelebek Bahçesi böcek köyünde, ziyaretçiler, böcek takımlarının esrarlı dünyalarına şahitlik edebilmektedirler.

Türkiye’nin LEED sertifikalı ilk müzesi olan binada, enerji verimli donanımlar, güneş kırıcılar, verimli camlar kullanmış ve bina yüksek enerji tasarruflu olarak tasarlanmıştır. Bina %47 su ve %12 enerji verimlidir. İç çevre kalitesi de en üst düzeyde olan bina, çok hassas canlı türlerini yaşatabilecek yükseklikte bir iç çevre kalitesine ve VOC içermeyen boya, kaplama ve yalıtım malzemelerine sahiptir.

Binanın teknik detayları:

Kelebek Uçuş Alanı: 1600 m2

Toplam İnşaat Alanı: 7600 m2

Yürüme Yolu Uzunluğu: 190 m

Dağın Oturum Alanı: 350 m2

Dağın Yüksekliği: 7 m

Çelik Omurga Açıklığı: 36 m

Cam: 1730 çeşit ebat

Cam Yüzey Alanı: 3400 m2

Bahçe Alanı: 2000 m2

Sinema Salonu: 60 koltuk

Uçuş Alanı İklim Değerleri: 26 derece, %80 nem

Bitki Çeşidi: 98 tropik tür

Bitki Sayısı: 20.000 adet

Böcek Müzesi: 380 m2

Macera Kulesi: Kelebekler Vadisi Parkı bünyesinde yer alan, heyecan ve adrenalin tutkunlarının Konya’daki adresi olan Macera Kulesi, 2800 m2 alan üzerinde yer almaktadır. Birbirinden farklı 18 denge parkurundan oluşan kulede, her biri farklı bir heyecan taşıyan halat, ahşap ve ip üzerinde yürüme gibi denge sporları yapılabilmektedir. Koruma kemerleri ve özel eğitimli personel kontrolünde güvenliğin sağlandığı alanda halat üzerinde serbest atlayış oyunları ve tırmanma duvarı da bulunmaktadır. Macera Kulesi’nin zemini ise tek parça özel kauçuktan oluşmaktadır.

Konya’da ilk olan Macera Kulesi’nde zipline (kaytel) (karşılıklı iki yükseklik arasında halat ile yapılan sportif aktivite) de yer almaktadır. 15 metre yüksekliğindeki kuleden 250 metre uzaklıktaki alana yapılan aktivite ile macera ve heyecan severler Kelebekler Vadisi’nin muhteşem manzarasını seyrederken keyifli bir uçuş gerçekleştirmektedirler.

Selçuklu Belediyesi, Macera Kulesi’ni yaparken 4 yaş ve üzerindeki çocukları da unutmamıştır. Macera Kulesi’nin olduğu alanda çocuklar için de ip parkuru ve macera kompleksi de oluşturulmuştur. 13 metre yüksekliğindeki oyun ve eğlence alanı özel galvanizli kaydırak sistemden olmaktadır. Özel imalat ahşap ve kirişlerden oluşan alanda küçük çocukların macera ve heyecan yaşaması ve eğlenceli dakikalar geçirmesi amacıyla 3 halat köprü yer almaktadır.

Selçuklu Çiçek Bahçesi: Selçuklu Belediyesi tarafından Kelebekler Vadisi Parkı’na kazandırılan “Selçuklu Çiçek Bahçesi”, rengârenk görüntüsüyle tabiat severlere keyif dolu anlar yaşatmaktadır. Kelebekler Vadisi Parkı’na gelen ziyaretçileri, 8 bin 700 m2 alanda yer alan çiçek bahçesinde özel peyzaj alanı ile kadifeden, sardunyaya 9 farklı türde 250 bin çiçek olanca güzel görselliği ile karşılamaktadır. Konya’da ve Türkiye’de ilk kez bu kapsamda yapılan, içerisinde kamelyalar, seyir tepesi, çocuk oyun alanları ve hatıra köşesinde farklı türlerde binlerce çiçek yer alan Selçuklu Çiçek Bahçesi’ni, fotoğraf tutkunları ve düğün fotoğrafçıları bir imkân olarak değerlendirmektedirler.

Selçuklu Çiçek Bahçesi, pazartesi günleri dışında haftanın altı günü, 12.00 ve 20.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

 

Kelebekler Vadisi'nden genel bir görünüm
Selçuklu Çiçek Bahçesi'nin genel görünümü
Macera Kulesi'nden bir görünüm

ALİ IŞIK

BİBLİYOGRAFYA

  • http://www.ensonhaber.com/konya-selcukluda-kelebekler-vadisi-2012-10-15.html, 01.09.2016/11.24; http://www.hurriyet.com.tr/basbakan-ahmet-davutoglu-tropikal-kelebek-bahcesini-acti-29454810, 01.09.2016/11.29; http://www.konyakelebeklervadisi.com/, 03.09.2016/16.57.