KENEVİR HELVASI

Kış mevsimine has mahallî bir tatlı.

Kış mevsimine has bir tatlı olan kenevir helvası, uzun kış geceleri muhabbetleri sırasında, çoğunlukla da arabaşının ardından yenilirdi. Esasen çok soğuk bir havaya ihtiyaç duyulan helva için daha makbulü ise, helva kaplarının kar üzerinde dondurulmasıdır. Evin dışında yapılan bu dondurma işlemi sırasında bazı muzip komşular, aralarındaki samimiyete de güvenerek, bir sicimin ucuna bağladıkları bir çalı veya taş parçasını olta gibi helva kabına sallayıp, bir müddet donmasını bekledikten sonra helva kabını çekip alırlardı.

Malzemeleri: Yarım kg kenevir, dört su bardağı pekmez, bir su bardağı şeker, yarım limonun suyu, yüz gr ceviz içi, elli gr leblebi.

Yapılışı: Ayıklanıp yıkanan kenevirler kuruduktan sonra tavaya konularak kavrulur. İçine şeker ilave edilen pekmez tencereye konup kuvvetli ateşte kaynatılır. Kavrulan kenevirler kaynayan pekmeze ilave edilir. Limon suyu da eklendikten sonra karışım beş on dakika kadar daha kaynatılır (Bu sırada pekmezin kıvamına dikkat etmek gerekir. Bu süre geciktirilecek olursa pekmez acıyabilir, hatta taşlaşabilir. Kıvamını anlamak için beyaz emaye bir tabağa kaynayan pekmezden birkaç damla damlatılır; sonra tabak eğilerek pekmezin akışkanlığına bakılır. Pekmez gayet ağır akıyorsa kıvamı gelmiş demektir). Kenarlı bir tepsiye, havanda dövülerek yahut rondoda çekilerek toz hâline getirilmiş leblebi serpilir. Pekmez koyulaşınca bu tepsiye dökülerek üzeri ceviz içleriyle süslenir. Kar üzerinde soğutulan helvalar istenilen biçimlerde kesilerek servis yapılır (Yahut küçük bakır tabaklara dondurulan helvalar tabağıyla da servis yapılır).

 

Kenevir helvası (S. Yardımcı)

ALİ IŞIK

BİBLİYOGRAFYA

  • Yardımcı, 2007, 173; Işık, 2011a.