KERVAN

Edebî dergi.

1 Mart 1929 tarihinde, “15 günde bir çıkar”, “İlmî Edebi Mecmua”, alt başlıkları ile yayımlanmaya başlayan Kervan dergisi, Babalık Matbaasında basılmıştır. Derginin mesul müdürü Refik Fikret, yazı işleri müdürü de Namdar Rahmi Karatay’dır. Yazarlarının çoğu Konya Lisesi öğretmen ve öğrencileridir. Dergide makale, hikâye ve şiirleri yer alan isimler arasında Namdar Rahmi, Sadettin Nüzhet (Ergun), Necmi, Akdes Nimet (Kurat), Ahmet Şeküri (Ataman), M. Ferit (Uğur), Dr. Tevfik Halil, M. Zeki, Ziya (Çalık)’nın isimleri dikkat çekmektedir.

Dönemin Konya aydınları arasında önemli bir yer tutan bu isimlerin yazı ve şiirlerine, diğer dergi ve gazetelerde de rastlanmaktadır. Altı sayı yayımlandıktan sonra yayın hayatına son veren dergide, reklam yer almamakta, abone işlemleri ile ilgili herhangi bir bilgiye rastlanmamaktadır.

O günlerde, Konya Lisesi öğrencilerinden ve dergide şiirleri çıkanlardan biri, 1983 Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi mimarımız Nail Çakırhan’dır. Derginin ilk sayısında Nail V. (Vahdeti) imzasıyla “Kervan” başlıklı şiiri yayımlanmıştır.

 

ADEM DEMİRSOY

BİBLİYOGRAFYA

  • Arabacı vd., 2008, 408; Bildirici, 1999.