KIZILÖREN BÜYÜK CAMİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Köy merkezinde eğimli bir arazi üzerinde, muntazam yonu taştan yapılmış, ahşap direkli geleneksel camilerden birisidir. Kapı üzerindeki kitabesine göre H 1307/M 1889 tarihinde yapılmıştır. Camiye sonradan yapıldığı anlaşılan bir son cemaat mahallinden girilir. Harim, mihrap duvarına dik üç sahınlı olarak tasarlanmıştır. Harimin kuzeyinde mahfil bulunur. Caminin iki kapısı vardır. Kuzeydeki kapı ile harime, doğudaki kapı ile de doğrudan mahfile geçit verilmiştir.

Taş mihrap, yonu sütunlarla sınırlandırılmıştır. Boşlukta basit bitki motifi vardır. Niş kavsarası beş sıra yalın püskül motifiyle doldurulmuştur. Minber yeni formikadan yapılmıştır. Mahfil ortadan yarım daire planlı bir köşke, köşk de alttan yarım şemseli, fırfırlı bir göbek kısmına sahiptir.

İki sıra üç direğin üzerine kalın dikdörtgen kesitli ana kirişler oturtulup, bunların üzerine yan sahınlardan yuvarlamalar dizilerek ahşap taşıyıcı sistem çözümlenmiştir. Ortada bu kirişlerin uçları verev kesilerek konsol şekline sokulmuştur. Bu konsolların üzerine kalın bir kiriş atılarak orta sahının yuvarlak kesitli kirişleri oturtulmuştur. Böylece orta sahın geniş ve yüksek tutulmuştur. Kiriş yuvarlamalar üzerine hasır ve toprak örtülmüş; son onarımlarda da cami kırma çatı ile kapatılmıştır. Caminin minaresi de sonradan yapılmıştır.

Meyilli bir arazide inşa edilencaminin zemin katına batıdan girilmektedir. Bu kat eskiden medrese olarak kullanılmıştır.

Kızılören Büyük Camii

HAŞİM KARPUZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, II/870-871.