KİRTİŞ, AHMET

Neyzen, bestekâr. (05.1925-02.11.2005)

Konya’da doğdu. Babası Halis Efendi, annesi Tahire Hanım’dır. Baba dedesi Mehmet Efendi, Harput’ta “Dervişgiller” diye anılan aileye mensup idi. Ninesinin adı ise, Ümit Hanım’dır.

Ortaokuldan mezun olduğu yıl, Pir Mehmet Paşa Camii’nde Hacı Veyiszade H. Mustafa Sabri Kurucu’dan ders almaya başladı. Kabiliyetinden dolayı, aynı yıl Konya Aziziye Camii müezzinliğine tayin edildi. Hafızlığını müteakip Hacı Veyiszade Hoca’nın Arapça derslerine devam etti. Ayrıca Sultan Selim Camii İmam-Hatibi Şükrü Efendi’de talim derslerine başladı. Dört yıl süren bu müddet zarfında, aynı camiin ünlü müezzini (Âmâ) İsmail Efendi’den de musiki dersleri aldı. O yıllarda aldığı davet üzerine bir ara Konya’ya gelerek uzunca bir süre misafir olan ünlü musikişinas Sadettin Kaynak’ın da özel derslerine devam etti. Onun tavsiyesi ile bir keman edinerek, ortaokulda öğrendiği nota bilgisini ilerletti. Bir taraftan da Mevlâna Dergâhı mensuplarından Bahaeddin Dede’den ney ve Na’t-ı Mevlâna meşk etti. 1944 yılında İstanbul’dan Konya’ya gelen musikişinas Cemal Efendi’den de ladinî seçkin eserler talim etti.

Sadettin Kaynak’ın daveti üzerine 1947 yılında İstanbul’a gitti. Ondan; Hakkı Derman, Yorgi Bacanos, Safiye Ayla ve Müzeyyen Senar gibi değerlerle birlikte solfej dersleri aldı. Bu dersler esnasında Kaynak’tan 119 makam; Süleyman ve Ulvi Erguner’den de ney meşk etti. Yeraltı Camii’nde Üsküdarlı Hafız Ali Efendi’de talim malumat ve tatbikatını geliştirip genişletti. Arif Dede’den kudüm, Konya’ya gelen Enderunlu Cemal Efendi’den de durak ve beste dersleri aldı.

Bütün bu emek ve gayretlerinden sonra edindiği geniş birikimi ve gür sesi ile musiki meclislerinin aranan sanatkârı hâline geldi. Ancak babasının ısrarları üzerine Konya’ya döndü. İstanbul’un meşhur camilerinde vazife yaptığı hâlde ona Samanpazarı civarındaki mütevazı Tolluoğlu Camii’nde görev verilmesi üzerine, bir süre sonra istifa edip, manifaturacılığa başladı. 1951’de Rukiye Hanım’la evlendi. Bu evliliğinden iki kız babası olan Kirtiş, 1980 yılından itibaren çeşitli camilerde talebelere Kur’an-ı Kerim, musiki, sonra da haftada dört gün ney dersleri vermeğe başladı.

Pek çok öğrenci yetiştiren ve Konya Mevlâna İhtifallerinde de görev alan Kirtiş’in üç de bestesi bulunmaktadır.

Ahmet Kirtiş, 2 Kasım 2005 tarihinde vefat etti. Üçler Mezarlığı’nda metfundur.

 

Ahmet Kirtiş

HASAN ÖZÖNDER

BİBLİYOGRAFYA