KONTV

Türkiye’de kurulan ilk bölge televizyonu.

Türkiye’de radyo ve televizyon yayımcılığı 1980 Anayasası’nda devletin görevleri arasında idi. Anayasa’daki amir hükme rağmen Türkiye’de 1990’dan itibaren özel radyo ve televizyonlar kurulmaya başladı. Konyaʼda da özel bir TV kanalı kurma girişimleri 10 Haziran 1992’de gerçeğe dönüştü. Aylar süren çalışmalardan sonra birkaç kişiden oluşan küçük bir teknik ekip, kurdukları sistemle Kurban Bayramı arifesinde Arafat’taki görüntüleri Suudi Arabistan Devlet Televizyonundan alarak Kontv logosu altında Konya’ya vermeyi başardı. Böylece Kontv ilk test yayınını yapmış oldu. Ardından kısa süre içerisinde Koyunoğlu Müzesi’nin bodrum katında merkez stüdyoları düzenlenirken, Akyokuş Tepesi’nde de yayın stüdyoları inşa edildi. İlk yıllarda canlı yayınlar ancak vericinin de bulunduğu Akyokuş Tepesi’nde yapılabiliyor; merkezdeki iki stüdyoda bant olarak hazırlanan programlar yayım için her gün Akyokuş Tepesi’ne götürülüyordu.

Sekiz aylık test yayınlarından sonra 15 Şubat 1993’te bütün teknik altyapı çalışmalarını tamamlayan Kontv, kesintisiz yayımına başladı. İlk yıllar yayın akşam saat 18.00’de başlayıp gece ancak saat 23.00 veya 24.00’e kadar sürdürülebiliyordu.

3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun’un, 20 Nisan 1994’te Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde Kontv, RTÜK’e “Bölgesel Kanal” başvurusunda bulundu. RTÜK’ün başvuruları esas alan teamülleri doğrultusunda Kontv, Türkiye’nin kurulan ilk bölgesel kanalı oldu.

1996 yılında 24 saatlik kesintisiz aktif yayıma geçen Kontv, 1994-2004 tarihleri arasında Konya ve komşu illere analog yansıtıcı ve vericilerle ulaştı. Bütün yayın alanına yayım yapmayı ise 2004’te gerçekleştirdi. 3 Haziran 2004’te uydu yayınına başlayan Kontv, böylece hem İç Anadolu Bölgesi’nin tamamına hem Türkiye’ye hem de TÜRKSAT uyduları kapsama alanının tamamına yayın verir duruma geldi. Kontv hâlen analog olarak Konya, Ankara, Kayseri, Kırıkkale, Karaman, Aksaray, Kırşehir, Niğde, Nevşehir il ve ilçelerine yayım yaparken, uydudan Ortadoğu, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’ya yayın ulaştırmaktadır. Bunun dışındaki bütün yayım mecralarında da yer alan Kontv; Kablolu Yayın, Smart, İnternet, Ipfone, Ipad, uydu-net, IPTV, TiviBu’da da yayımda bulunmaktadır.

Anadolu Medya Grup (ANMEG) çatısı altında yayın üreten Kontv, aynı çatı altındaki diğer kuruluşlar olan Yeni Konya Gazetesi*, Konyafm, Konhaber.com, kanalon.tv, anmeg.com, belge.com.tr ve Anmeg Vakfı’yla birlikte, 2014 yılı Nisanından itibaren, 11.000 metrekarelik kapalı alana sahip, 10.000 metrekareye yakın bahçe stüdyoları bulunan Türkiye’nin önde gelen medya binalarından biri olan ANMEG Plaza’da faaliyetlerini sürdürmektedirler.

Kontv yayım serüvenini bir dönem Ahmet Özer, Nurettin Bay, Mustafa Tatlısu, Namık Güler, Yaşar Arıcı, İlker Özkan ve Şükür Hıdıroğlu sürdürmüştür. Şu anda Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özer, Başkan vekili Nurettin Kılınç, Sorumlu haber müdürü İlker Özkan, Spor müdürü Mustfa Durmuş, Yayın müdürü Mesut Uysal, İzleyici temsilcisi olarak da Yaşar Toy görev yapmaktadır.

Yayını oluşturan içerik gücünün tamamına yakınını kendi imkânlarıyla üreten Kontv, kendi bünyesinde güçlü bir teknik altyapıya da sahiptir. Kontv kurulduğu günden buyana Türkiye’de kurulan birçok televizyona önayak olurken, bir okul olarak da yetiştirdiği kadroları Türkiye’nin televizyon dünyasına sunmaktadır. Naklen yayım araçları, 3G ve benzeri bütün teknolojik gelişmeleri bünyesinde barındıran Kontv’nin, hâlen Ankara’da temsilcilik ile birlikte sürekli canlı yayın yapılan bir stüdyosu, İstanbul ve Kayseri’de temsilciliği ve bütün bölge illerinde temsilcileri bulunmaktadır.

 

Kontv logosu
ANMEG binası

(KONYA)

BİBLİYOGRAFYA