GÜNEYSINIR

V. KÜLTÜR ve EĞİTİM

İlçede okuma yazma oranı %98’dir. Ancak köy hayatının ağır basmasından dolayı kültürel oluşum ve kurumlar azdır. Nitekim ilçe merkezinde bir okuma salonu, bir kitap deposu, bir konferans salonu ve idari odalardan oluşan Kültür ve Sanat Evi mevcuttur.

Ayrıca yine merkezde; iki adet özel ortaöğrenim öğrenci yurdu, bir amatör spor kulübü, bir halk kütüphanesi vardır. Bunlarla beraber matbaa, kitapevi ve sinema gibi kültür kurumları ile tiyatro, folklor gibi sosyal faaliyetler yoktur. Diğer taraftan Güneysınır’da kuruluşundan günümüze kadar zaman zaman geleneksel Güneysınır Birlik ve Dayanışma Şenlikleri düzenlenmiştir.

Eğitim-Öğretim

2015-2016 Öğretim Yılı itibariyle Güneysınır’da 12 ilkokul, 3 ortaokul, 2 imam hatip ortaokulu, 1 çok programlı lisede eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülmüştür. Ayrıca ilçede 1 halk eğitim merkezi mevcuttur. İlçenin il ve ortaöğrenimle ilgili diğer istatistiki bilgileri şöyledir:

Okul/Kurum: 15

Derslik: 119

Öğrenci: 1.710

Öğretmen: 137

Derslik Başına Düşen Öğrenci

İlkokul + Ortaokul: 15

Genel Ortaöğretim: 15

Mesleki ve Teknik: 0

İlçenin tek yükseköğretim kurumu olan Selçuk Üniversitesi Güneysınır Meslek Yüksek Okulu 1993 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. 1993-2002 yılları arasında Harita Kadastro Teknikerliği Bölümü ile eğitim-öğretim yaptığı binadan 2002-2003 öğretim yılında yeni binasına taşınmıştır. Meslek yüksek okulu, 2002-2003 öğretim yılında yeni açılan Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama ve Bilgisayar Destekli Tasarım Bölümleri ile eğitim ve öğretim alanını biraz daha genişletmiş bulunmaktadır. Yüksek okul hâlen Harita Kadastro Programı (N.Ö.), Harita Kadastro Programı (İ.Ö.) ve Bilgisayar Programcılığı Programı olmak üzere üç programda yaklaşık 550 öğrencisi ile eğitim-öğretime devam etmektedir.

İlçedeki tek halk kütüphanesi, Güneybağ ve Karasınır mahallelerindeki halk kütüphanelerinin 2000 yılı Eylülü içerisinde merkezde birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.

 

H. MUSTAFA ERAVCI

BİBLİYOGRAFYA