GÜNEYSINIR

VII. EKONOMİ

Tarım

İlçede ekonomi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Aktif nüfusun %70’i tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlamaktadır. İl tarım müdürlüğü verilerine göre ilçe arazisinin yarıdan fazlası (%55) 29.000 hektar ekili-dikili kültür alanı olarak değerlendirilmektedir. Arazinin %22’sini orman (11.438), %20’sini ürün vermeyen (10.300) dağlık veya kıraç araziler ve %3’ünü (1.500) ise mera alanları oluşturmaktadır. Toplamda 52.238 hektar olan ilçede sulanabilir alan 6.000 hektar, sulanan 2.000 hektardır. Bu sebeple ilçe genelinde tarıma elverişli arazilerin %80’ininde kuru, %20’sinde sulu tarım yapılmaktadır. İlçede tarım alanlarında başta tahıllar (buğday, arpa, yulaf, çavdar) ve baklagiller (nohut, fasulye) olmak üzere endüstri bitkileri, yumrulu bitkiler, meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Yılda toplam 45.000 ton ürün elde edilmektedir. Son yıllarda gerek il ve ilçe tarım müdürlükleri gerekse kalkınma ajansları sayesinde çiftçi eğitim faaliyetleri yapılarak yüksek verim elde edilen intansif (modern) tarım yöntemleri uygulanmaya başlanmıştır. Dağ köylerinde ise bağcılık yapılmaktadır.

Hayvancılık

İlçede tarımdan sonra hayvancılık en önemli geçim kaynağıdır. Nüfusun %30’u hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. 2010 yılı İl Tarım Müdürlüğü verilerine göre ilçede 30.000 adet kanatlı hayvandan sonra, en çok küçükbaş hayvan beslenmekte olup (14.500 adet), bunu büyükbaş (5.970 adet) hayvan takip eder. İlçede 1.750 adet arılı kovan bulunmaktadır. Ayrıca son yıllarda kümes hayvancılığı ve arıcılıkta gelişmeler olmuştur.

Sanayi

Güneysınır’da küçük bir sanayi sitesi bulunmaktadır. Daha çok küçük el sanatlarının yapımının geliştiği önemli bir merkez olan ilçede tarım aletleri imal edilmekte ve Türkiye genelinde pazarlanmaktır. Başlıca imal edilen tarım aletleri; atkı, tırmık, anadut, mikser, römork, patoz, helezondur. Ayrıca güneş enerji sistemleri de imal edilmektedir. İlçe merkezinde nüfusun %20’lik kısmı gelirini bu işlerden sağlamaktadır. Yılda 200.000 parça atkı, tırmık ve anadut imal edilmektedir. Ayrıca ilçe civar köy ve kasabalarının terzilik, kunduracılık, marangozluk, kaynakçılık gibi ihtiyaçlarını karşılaması bakımından önemlidir.

İki un fabrikası, altı petrol istasyonu, bir elektrik trafo merkezinin bulunduğu ilçede faal toplam yedi sulama kooperatifi, bir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bulunmaktadır.

Kızılöz Göleti

ABDURRAHMAN DİNÇ

BİBLİYOGRAFYA

  • Direk, 2007.