GÜNGÖR, HASAN REMZİ

Spor adamı. (1910-1987)

Sille’de doğdu. Babası Ali Ağa’dır. 1924 yılında İdmanyurdu’nda futbola başladı. Kulübün ilk futbolcularındandır. 1935-1945 yılları arasında başkanlık yapan Necati Kaşıkçı ve Kadıların Cemal Sürmeli ile beraber yeşil beyazlı takımın orta sahasında forma giydi. Futbol oynadığı dönemde (1925-1930) Konya’nın önde gelen futbolcuları arasındaydı. 1932’de Mersin’de maç yapan Nuri Yenal, Şükrü Sümer, Hasan Yorulmaz, Rıfkı Mendi, Kâzım Özbay, Ressam Suavi, Solak Süleyman Uludağ, Nuri Küçükköylü, Cemal Sürmeli, kaleci Mustafa Asım, Necati Kaşıkçı gibi dönemin ünlü futbolcularından kurulu Konya karmasında oynadı. Çok yönlü bir sporcu olduğu için futbolun yanı sıra, 1924’ten itibaren Dede Bahçesi’ndeki* kortlarda Konya’nın ilk defa tenis oynayan gençler arasındaydı. Bu arada 1932’te Türkiye ikincisi olan Nuri Yenal ve Ali Saim Kaymak, Himmet Ölçmen, Arap Selahattin, Meramlı Kâzım, Demirci Mehmet ile birlikte İdman Cemiyetleri İttifakı’nın kuruluşundan hemen sonra Konya’da bisiklet sporunu başlatanlardan birisi oldu.

1947’de kurulan Stadspor’da başkanlık yapan Avukat Suat Abanazır’ın dayısı idi. Bu sebeple büyük itibarı olduğu İdmanyurdu camiasında “Hasan Dayı” olarak anıldı. Futbolu bıraktıktan sonra şimdiki İmam Hatip Lisesinin yerinde oynanan maçlarda yaptığı hakemlikle Konya’da hakemlik yapan ilk kişi oldu. 1949’da Vali Refik Şefik Soyer zamanında temeli atılarak, 1951’de Vali Kemal Hadımlı zamanında hizmete giren mevcut stadyumda oynanan İdmanyurdu’nun Gençlerbirliği’ni 2-0 yendiği Vali Kupası’nda başlama vuruşunu da Hasan Güngör yapmıştı.

Belediyeden emekli olan Konya spor camiasının saygın kişilerinden Hasan Remzi Güngör, yetmiş yedi yaşında vefat etti. Musalla Mezarlığı’nda metfundur.

Hasan Remzi Güngör

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA