GÜNÜÇ, FEVZİ

Akademisyen, hattat. (26.10.1956-22.04.2013)

Konya’da doğdu. Babası Ahmet Efendi, annesi Sıdıka Hanım’dır. İlk ve orta tahsilini Konya’da yaptıktan sonra 1975’te başladığı Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nden 1979’da mezun oldu. 1980 yılında, Ahmet Salâhaddin Hidayetoğlu’ndan rika meşk etmeye başladı. 1982 yılından itibaren de Hüseyin Kutlu’dan sülüs-nesih yazılarını meşk etti. 1980-1986 yılları arasında, Mevlâna Müzesi’nde müze araştırmacısı olarak görev yaptı. 1982 yılında, SÜ İlahiyat Fakültesinde dışarıdan hüsnühat öğretim görevlisi olarak ders vermeye başladı. 1986 yılında, üniversitenin Güzel Sanatlar Bölümü hat ve tezhip okutmanı oldu. 1987’de, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Arkeoloji-Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı’nda hazırladığı “Mevlâna Müzesi Kubbe-i Hadra’nın Kalemişi Motifleri” adlı teziyle yüksek lisansını tamamladı. 1991’de, aynı enstitünün Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı’nda hüsnühattan sanatta yeterlilik diploması aldı. Aynı yıl aynı enstitünün bu defa Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı’nda hazırladığı “XV-XX. yy. Osmanlı Dinî Mimarisinde Celî Sülüs Hattı” adlı tezle doktorasını tamamladı. 1993’te, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslâm Sanatları Ana Bilim Dalı’na yardımcı doçent olarak atandı. Aynı yıl, Hüseyin Kutlu’dan sülüs-nesih icazeti aldı.

2002 yılında, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde doçent oldu. 2003 yılında fakültesinin dekan vekilliğine getirildi. 2005’te, aynı fakültede Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı oldu. 2007’de profesör kadrosuna atandı. 2008 yılında SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığına atandı. 2011 yılında, aynı göreve tekrar tayin edildi. Selçuk Üniversitesi Senatosu üyeliği, SÜ İlahiyat Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesinde Fakülte Kurulu ve Yönetim Kurulu üyelikleri yaptı. Türk Din Musikisi ve Türk İslam Sanatları Tarihi Ana Bilim Dalı başkanlıkları gibi idari görevleri de vardır.

Güzel Sanatlar Fakültesinde yürüttüğü dekanlık görevleri esnasında, mevcut Geleneksel Türk Sanatları, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı ile Seramik Bölümlerine ilave olarak, Resim, Heykel, Grafik, Endüstri Ürünleri Tasarımı gibi bölümlerin açılmasına ve Geleneksel Türk Sanatları Bölümü bünyesinde mevcut Hat, Tezhip, Halı-Kilim, Eski Çini Ana Sanat Dallarına ilaveten Kalemişi ve Cilt Ana Sanat Dallarının açılmasına öncülük etti. Ayrıca, Türkiye’nin büyük ve nitelikli güzel sanatlar fakültelerinden biri olan yeni fakülte binası, kendisinin dekanlığı esnasında tamamlandı.

Günüç, geleneksel Türk sanatlarının yaygın bir şekilde öğretilmesi için, Konya’da Destegül Güzel Sanatlar Mektebinin kurulmasına öncülük etti. Hat sanatına yönelik olarak verdiği resmî derslerin dışında, bu müessesede de klasik hat sanatı meşk ettirdi ve hat talebelerine mezuniyet ve icazet merasimleri düzenledi. Hat sanatıyla birlikte, tezhip, minyatür, ebru, cilt, çini ve kalemişi gibi diğer sanat dallarının da burada öğretilmesini sağladı. Günüç’ün ayrıca Türk Kültür ve Medeniyet Tarihinde Fatih Külliyesi, Abdülbaki Gölpınarlı Kütüphanesi Levhalar Katalogu, Koyunoğlu Müzesi Levhalar Albümü gibi kitapları yayımlandı. Muhtelif kitaplarda bölüm yazarlığı yapıp uluslararası ve ulusal kongrelerde bildiriler sundu, makaleler yayımladı. Akademik çalışmalarının yanı sıra yurt içi ve dışında açılan çeşitli sergilere iştirak etti.

Akciğer kanseri sebebiyle 22 Nisan 2013 tarihinde vefat eden Günüç, aynı gün Hacıveyis Camii’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Üçler Mezarlığı’na defnedildi.

Fevzi Günüç, evli ve üç çocuk babası idi.

Fevzi Günüç

FATİH ÖZKAFA

BİBLİYOGRAFYA