GÜREŞ

Konya’da modern güreşin tarihçesi.

Konya’da modern güreş sporu “Cici Molla” lakabıyla tanınan İhsan Emre’nin Konya İdmanyurdu* kulübünde 1930’dan itibaren yaptırdığı çalışmalarla başladı. Daha önce güreş faaliyeti, Konya’da vatani görevlerini yapan askerlerin Stadyumun karşısındaki Horozlu ve Konevi Siteleri’nin yerindeki “Çamlıbahçe”de kendi aralarında yaptıkları müsabakalarla sınırlı idi. Güreşirlerken seyrettiği askerlerden ve okuduğu kitaplardan edindiği bilgilerle güreşi öğrenen Emre’nin yetiştirdiği gençler arasında motosiklet tamircisi Yakup Güreş, Kelleci Celal Mercan’ın ağabeyi Osman, Karamanlı Remzi, Muallim Mektebi talebesi Mahmut, Astsubay Necdet ve Faruk Nazıroğlu gibi, Türkiye ve bölge birincisi olan güreşçiler bulunmaktadır.

Beden Terbiyesi İl Müdürlüğü ve Şeker Fabrikasında memurluk yapan, emekli olunca da Zafer Çarşısı’nda havlucu dükkânı açan eski güreşçilerden Faruk Nazıroğlu, ilk zamanlar güreş çalışmalarını Halkevi’nde, daha sonra da Saint Paul Kilisesi ve İmam Hatip Okulunun yerindeki İdmanyurdu sahasında çalıştıklarını belirtmiştir. İhsan Emre’den sonra antrenörlük görevi yapan Nazıroğlu; Ahmet Gönal, Hasan İyican, Tuğrul Orhon, Siyret Güntel, Naci Öz, Fahrettin Akbaş*, Yusuf Yöreli, Osman Öz, Cemil Erkök, Mustafa Güdekler, Cemal Ilgıdır, Osman Çay, Kemal Ugan, Hamza Sesigür ve Halil Kâzım Gedik gibi güreşçileri yetiştirmiştir.

Bunlardan Fahrettin Akbaş, 1952 Helsinki; Halil Kâzım Gedik de 1960 Roma Olimpiyat Oyunlarına katılan grekoromen millî takımlarında yer aldı. Nazıroğlu’dan sonra Yusuf Yöreli, Fahrettin Akbaş, Nasuh Akar, Gazanfer Pektaştan, Duran Koçak*, Erdoğan Koçak*, Mehmet Heybeli, Mustafa Şahin, Halil Karaçor*, Bilal Demirhan, Necmettin Yılmaz ve Kâmil Mingan antrenörlük yapmışlardır. Bugüne kadar Muzaffer Can, Suphi Soğancı*, Sami Soğancı, Mehmet Aslandağ, Erdoğan Koçak, Sümer Koçak*, Seyfullah Şahingöz ve son yıllarda da İsmail ve Atilla Güzel* kardeşler millî takıma girerek, Dünya, Avrupa ve Balkan şampiyonaları ile olimpiyat ve Akdeniz oyunlarında şeref kürsüsüne çıkmışlardır.

30 Temmuz 1949'da Halkevi bahçesinde Isparta takımı ile müsabaka yapan Konya güreş takımı (N. Bülbül)

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA