ORTA MAHALLE CAMİİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Sille Subaşı Mahallesi Mısıroğlu Sokağı’ndaki cami, minber kitabesine göre H 1279 (M 1863) tarihli ve Berber Musa hayratıdır. Giriş kapısı üzerindeki H 1304 (M 1887) tarihi ile altındaki “Mâşâallah Sarı Mehmed Usta” ibarelerine göre de yapı 1887 yılında bir onarım görmüştür.

Eğimli bir arazi üzerine inşa edilen eser, doğudan tek katlı, batıdan iki katlı bir görünüme sahiptir. Ana yapım malzemesi Sille taşıdır. Eskiden düz damlı olan cami, günümüzde kırma çatı ile örtülüp üzeri çinko sacla kaplanmıştır.

Oldukça sade cephelere sahip yapının kuzey cephesi hariç, diğer üç cephesinde iki sıra dikdörtgen pencereler bulunmakta; cami avlusunda da son cemaat mahalli yer almaktadır.

Üç sahınlı harime batı cepheden, iki kanatlı ahşap bir kapıyla girilir. Kuzey cephesinin üstünde kadınlar mahfili yer almaktadır. Mahfilin altı sonradan bir camekânla kapatılarak harimden ayrılmıştır. Bu camekânlı bölüm kendi içinde de ikiye bölünerek, ön bölüm giriş bölümü ve batıda kalan bölüm ise imam-müezzin odası olarak düzenlenmiştir.

Caminin üst örtüsünü oluşturan ahşap kirişli tavan altı ahşap sütunla taşınmaktadır.

Caminin ahşap mihrabı “Ayete’l-Kürsî” yazılı bordürle kuşatılmıştır. Kavsara köşelerinde ve alınlıkta yine bitkisel motifler yer almaktadır.

Minber ve vaaz kürsüsü de ahşaptan yapılmıştır. Minber, aynalık ve korkulukları bitkisel kabartmalarla süslenmiştir. Minber üzerinde “Sâhibü’l-hayrât Berber Musâ 1279” yazmaktadır.

Cami içinde süsleme sütun başlıkları, mihrap, minber ve kürsüde yoğunlaşmaktadır. Minber ve kürsü üstündeki süslemeler mail kesim tekniğinde yapılmış olup; bitkisel motifler ağırlıktadır. Bu motifler mihrabın çevresinde ve tepeliğinde de izlenmektedir.

 

Orta Mahalle Camii

NECLA DURSUN

BİBLİYOGRAFYA

  • Konya Envanteri, 2011, 202-203; Karpuz, Envanter, 2009, 890-892.