ORTAER, MEHMET

Spor adamı. (25.02.1926-26.02.2015)

Konya’da doğdu. Gazi İlkokulunun son sınıfında iken Musalla’da ve Ticaret Lisesi yanındaki Kanlıgöl’de futbol oynamaya başladı. Ortaokul’da voleybol, futbol ve hentbol takımlarında kaptanlık yaptı. Ticaret Lisesinde atletizme başladı, 100 ve 200 metre koşup, gülle ve disk attı. 1943’te Gençlerbirliği’ne girdi. 1946’da Konya şampiyonu Ticaret Lisesinin katıldığı Adana’daki Türkiye şampiyonası finallerinde Refik Osman Top tarafından beğenilerek tavsiye edildiği Beşiktaş’ın idmanlarına çıkarak dört hazırlık maçı oynadı. Kaptan Baba Hakkı (Yeten) tarafından beğenildi. Lisans çıkarılabilmesi için Konya’dan tasdiknamesini getirmesi gerekiyordu, ancak babası liseyi bitirmeden İstanbul’a gitmesine izin vermediği için Beşiktaş’ta oynayamadı.

Mezun olduğu Yüksek Ticaret Mektebinin İstanbul şampiyonu futbol takımında Fenerbahçeli kaleci Erdal, sağbek millî futbolcu Murat Alyüz ve santrfor Suphi Ural, Galatasaraylı millî futbolcu sağaçık İsfendiyar ve sol bek sarı Ahmet ile birlikte yer aldı.Bu takımda oynadığı yıllarda millî takım sol beki Fenerbahçeli Ahmet Erol tarafından Fenerbahçe’ye götürüldü. Buradaki idmanda karşısında oynayıp, çok iyi markaj yaptığı Suphi Ural tekme atınca sinirlenip, sahayı terk etti. Bazı okul arkadaşlarıyla birlikte Beylerbeyi’ne geçerek 1950’ye kadar bu takımda oynadı.

1952’de Eskişehir’de yedek subay iken çekiç ve disk atmada silahlı kuvvetler birincisi oldu. 1956’da Ankara’daki maçlarda Ankara’yı 3-2, Eskişehir’i 1-0 ve Mersin’i 5-1 yenerek Cumhuriyet Kupası’nı kazanan Konya karmasının kaptanlığını yaptı. 1959 yılında Gençlerbirliği forması altında futbolu bırakınca; güreş, atletizm, futbol, yüzme ve boks hakemliği yaptı. Gençlerbirliği, 1965 yılında Konyaspor adını alarak profesyonel II. Lig’e katılınca üç yıl takımın başkanlık görevini üstlendi.

İlkokulda iken Yahya Kemal’in “Akıncılar” marşını söylerken “Bir yaz günü geçtik Tuna’dan kafilelerle” mısraındaki “kafilelerle” kelimesi yerine, “kabilelerle” dediği için özel hayatında ve sahalarda “Kabile” lakabıyla anılan Mehmet Ortaer, 26 Şubat 2015 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Cenazesi, ertesi günü Başıbüyük Merkez Camii’nde cuma namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Başıbüyük Mezarlığı’nda toprağa verildi.

 

Mehmet Ortaer

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA