ÖKSÜZ, SAMİ

Müzehhip. (1954-02.02.2004)

Konya’da doğdu. Babasının adı Veysel, annesinin adı Şerife’dir. 19 Mayıs İlkokulu, Karma Ortaokulu ve Gazi Lisesinin ardından Konya Selçuk Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nü bitirdi (1980). Güzel sanatlara karşı merakı küçük yaşlarda başladı. Ağabeyi ünlü hattat Dr. Hüseyin Öksüz’ün tesiriyle tezhip sanatı üzerine yoğunlaştı. 1984 yılında İstanbul Topkapı Sarayı Nakışhanesi’ne dâhil oldu. Başarıyla sürdürdüğü buradaki dört yıllık eğitimi esnasında Melek Antel, Cahide Keskiner, Mamure Öz, Birsen Gökçe ve Semih İrteş’ten dersler aldı.

Kültür Bakanlığının açtığı Devlet Türk Süsleme Sanatlar Sergisi’ne 1986 yılından itibaren beş altı yıl müddetle iştirak etti. Yanı sıra yurt içi ve dışında çok sayıda karma sergide çalışmaları teşhir edilen sanatçı, çalışmalarının her safhasında ağabeyi Hattat Hüseyin Öksüz’ün desteğini gördü.

Konya’da Lalezar Sanat Merkezi’ni açarak çalışmalarını profesyonelce sürdüren sanatçı, burada, aralarında Osman Şişman, Ahmet Demirplak ve Ümmühan Kaçar gibi sanatçıların da bulunduğu pek çok müzehhip yetiştirdi.

Ayşe Hanım ile evliliğinden Orhan ve Selim adlarında iki oğlu bulunan Sami Öksüz, 2 Şubat 2004 tarihinde vuku bulan Zümrüt Faciası’nda oğlu Orhan ile birlikte vefat etti. Üçler Mezarlığı’nda babasının kabri yanında metfundur.

Sami Öksüz

ALİ IŞIK

BİBLİYOGRAFYA