ÖZKAPLAN, HASAN

Basketbol antrenörü. (13.11.1937-22.10.2015)

Konya’nın İhsaniye Mahallesi’nde doğdu. Babasının adı Hüseyin, annesinin adı Gülsüm’dür. Çocukluk yıllarında Askerî Hastanenin karşısındaki Sosyal Güvenlik Kurumu binasının bulunduğu yerdeki arsada yaşıtlarıyla futbol oynarken dikkatleri çekti. Sonra da Karma Ortaokulu ve Sanat Okulundan beden eğitim öğretmenleri Cevdet Şenyurt ile Ziya Eytemiz spor hayatına yön veren isimler oldu. Hilmi Katalay, Mehmet Burubatur, Leonka Balbay, Önder Tozkoparan, Öz Demir gibi lise kısmındaki basketbolcuların arasına girmeyi başararak Sanat Okulu takımında yer aldı. Beden Eğitimi Öğretmeni Eytemiz, orta kısım talebelerinden Ali Ortaakar, Cengiz Onarıcı, Hakkı, Ahmet ve Bahri ile birlikte onu da İstasyon Birlikspor’a verdi. 1950’li yılların ortasında basketbol maçları eski beden terbiyesi binasının önündeki zemini beton olan tenis kortunda, daha sonra da eski açık yüzme havuzunun içinde oynanıyordu.

1959’da gittiği askerden dönüşte Devlet Demiryollarında işe girdi. Demirspor’u çalıştıran futbolcu-antrenör Mehmet Kayabaş (Memo) teklifiyle santrfor olarak futbol oynamaya da başladı. 1965’te Mustafa Kasırga, Kerim Sargın ve Tahir Yaman ile birlikte basketbol takımı kuran Yolspor’a geçti. Kalecilik dâhil, her mevkide oynadığı bu kulüpte atletizme başlayıp, 100 metre koşu; uzun, üç adım ve yüksek atlama yarışmalarında grup birincisi oldu. 1966’da aktif basketbolu bırakarak, altı yıl Konyaspor’un yıldız, genç ve A takımını çalıştırdı. 1972’de Bursa’da Anadolu Kupası ikincisi olan İdmanyurdu’nu çalıştırdıktan bir yıl sonra geçtiği Demirspor’da 1986’ya kadar on dört yıl antrenörlük yaparak, takımına Anadolu Kupası’nı kazandırdı. 1987’de Köy Hizmetleri basketbol takımını kurup, bu takımın yanı sıra Karma Ortaokul, Sanat Okulu ve Anadolu Lisesi takımlarını çalıştırdı.

Yetiştirdiği basketbolculardan Konyasporlu Mehmet Erdeniz, millî formayı giyen ilk Konyalı sporcu olarak Karşıyaka’ya geçti. Demirsporlu Candan Tekin Tofaş, Fenerbahçe ve Oyak Renault’da; Tahir Benli Ankaragücü ve Ankara DSİ Spor’da; oğlu Hüsran Türkiye I. Ligi’nde Konyaspor’da oynadı. Uluslararası hakemliğe kadar yükselen Konyasporlu Kadir Türkkan Mülkiye formasını giydi. Mete Babaoğlu Karşıyaka, Tofaş ve birkaç I. Lig takımlarında koçluk yaptı.

22 Ekim 2015 tarihinde vefat eden Hasan Özkaplan, Musalla Mezarlığı’nda metfundur.

Hasan Özkaplan

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA