ÖZKOYUNCU SOKAĞI ÇEŞMESİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Çeşme; Sille Subaşı Mahallesi, Özkoyuncu Sokağı’nda, Mormi Cami’nin yukarısında, kendi ismiyle anılan sokağın köşesinde yer almaktadır. Kitabesi günümüze ulaşamamıştır. Ancak bazı belgelerde; orijinal kitabesinin, Türkçe kitabesinin Grek alfabesiyle mermer bir levhaya hakkedilmiş olduğu belirtilmektedir. Bu kitabeye göre çeşme 1865 yılında inşa edilmiştir. Sille taşıyla yapılan çeşmenin, su deposu ve yan cephelerinde moloz taş, ana cephesinde ise kesme taş kullanılmıştır.

Duvara bağımlı ve depolu sokak çeşmesi grubunda yer alan çeşmenin kuzey ve doğu cephesi, arkasındaki evin bahçe duvarıyla bütünleşmiştir. Su deposu, ana cephenin arkasında, cephenin yatay aksı boyunca dikdörtgen planlı tasarlanmıştır. Depo sivri beşik tonozlu olup, kuzey duvarında küçük bir pencere açıklığına yer verilmiştir.

Tek cepheli çeşmenin ana formu, iki ayak üzerinde, teğet kemerli ve saçağında üçgen alınlık ile şekillenmiştir. Kemer, cephe yüzeyinden içeri doğru çekilerek profillendirilmiş; kemer ayakları ile kemerin arasına oturtulan sütun başlıkları dışarı doğru taşırılmıştır. Sütun başlıkları hizasında kemer karnı içerisinde silmeler ile hareketlilik sağlanmış; musluk aynası da oldukça sade tasarlanmıştır.

Durumu oldukça kötü olan çeşme günümüzde kullanılmamaktadır. Kemer karnı içerisindeki cephe kaplama taşlarının bir kısmı düşmüş; zemin kotunun yükselmesine bağlı olarak yalak ve sekiler toprak altında kalmıştır.

 

Özkoyuncu Sokağı Çeşmesi

ERKAN AYGÖR

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, II/974; Özönder, 1998, 165.