PEKATILIR, ALİ

Futbolcu, dünya kros şampiyonu atlet. (1922-2013)

Konya’da doğdu. Spora ortaokul sıralarında, on üç yaşında iken atlet olarak başladı. 1942’de Safranbolu Jandarma Eğitim Alayı’nda askerken de birliğinin futbol takımı kadrosuna seçildi. Birliğinin taşındığı Kütahya’da da Jandarmagücü’nde oynadı. 1943’te Kütahya kros takımında yer alarak Konya’daki Türkiye kros birinciliğine katıldı. Dört yıl süren askerliği sonrası -ailesinin ortaokul ikinci sınıf talebesi iken taşındığı- Ankara’ya dönüp, Jandarma Komutanlığı Matbaasında çalışmaya başladı. Bu arada sivil oyuncu olarak Ankara Havagücü’nde futbola devam etti.

1952’de, otuz yaşında iken, Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan askerî pentatlon şampiyonasına katılan ordu takımına seçilip, 8 bin metre kros yarışında, bir yıl öncesinin birincisi İsveçli rakibini finişte geçerek dünya şampiyonluğunu kazandı. Dönüşte yerleştiği Konya’da Karayolları Bölge Müdürlüğünde ambar memuru olarak işe girip, Yolspor takımında kaptan olarak takımının bütün mevkilerinde futbol oynadı. İki defa şampiyonluk sevinci yaşadıktan sonra kırk yaşında futbola veda etti. 1962’de yaşını küçülterek kursa katılıp, futbol hakemi oldu. 1964’de Karayolları tarafından mesleğiyle ilgili olarak staj için gönderildiği Almanya’da iki yıl kaldı. 1971’de emekli olup, tekrar Ankara’ya yerleşti. Dört yıl Türkiye I. liginde yan hakemlik yaptıktan sonra Konya’ya döndü. Hakemliği 1979’da bırakan Pekatılır; atlet, futbolcu, güreş, voleybol, yüzme ve sutopu hakemliği, futbol ve voleybol ajanlığı, gözlemcilik, hakemlik ve tertip komitesi üyelikleri yaparak yetmiş beş yıl spora hizmet etti.

Sahalarda “Jandarma Ali” lakabıyla tanınan, futbolcu olarak ilk defa 1948’de Konya’ya gelerek kalesini Fenerbahçeli Selahattin Ünlü’nün koruduğu Muhafızgücü’nü özel maçta 2-1 yenen Gençlerbirliği’nde takviye olarak oynayan Pekatılır, 1956’da Ankara’da düzenlenen müsabakalarda “Cumhuriyet Kupası”nı kazanan Konya karmasında yer aldı. 1957’de Konya’ya gelen Avusturya’nın Sturm Graz takımı ile 2-2 berabere kalan Konya karmasının da kaptanlığını yaptı.

16 Temmuz 2013 tarihinde vefat eden Ali Pekatılır, Musalla Mezarlığı’nda metfundur.

 

Ali Pekatılır

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA