HACI HASAN CAMİİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Konya Valiliğinin güneybatısında, Başaralı Caddesi üzerindedir. Yapının bulunduğu yerde, geçmişi Karamanoğulları Dönemine kadar uzanan bir cami mevcutken, giriş kapısının üzerindeki kitabeden anlaşıldığına göre bu yapı yıkılarak yerine H 1215/M 1800 tarihinde bugünkü cami yapılmıştır.

Harim ve son cemaat yerinden oluşan caminin son cemaat yeri yenilenmiştir. Yapının köşelerinde kesme, duvarlarında moloz taş kullanılmış, cepheler ise sıvanmıştır. Caminin doğu ve batı cephelerinde üçer, kuzey ve güney cephelerinde ise ikişer pencere bulunmaktadır.

Harim dikine üç sahınlı olarak düzenlenmiş, orta sahın biraz geniş tutulmuştur. Çokgen kesitli ikişer ayağın boyuna birbirlerine ve kuzey güney duvarlara kemerlerle bağlanmasıyla oluşan sahınların üzeri çıtalı ahşap tavanlıdır. Orta sahının tavanında çıtalar ile geometrik şekilli süsleme yoluna gidilmiştir. Orta sahının orta ve güney bölüm tavanında ahşaptan oyma şemseli göbek bulunmaktadır.

Mermer mihrabı oldukça süslüdür. Mihrap nişi ile mukarnaslı kavsarası ve kemer köşelikleri kesme taş, diğer kısımları ise mermerdir. Duvardan harime doğru taşırılan mihrapta, nişin çevresinde silmeler, köşelerde zikzak motifli sütunceler, mukarnaslı kavsaranın üst kısmında ise iki adet kabara bulunur. Minberi sade olup yenidir.

Harimin kuzey tarafında ayaklarla kuzey duvarı arasında mahfil bulunmaktadır. Orta taraftaki köşk harime daire şeklinde çıkıntı yapmıştır.

Tek şerefeli minaresi kuzeybatı köşesindedir. Tuğla ile inşa edilmiş olan minarede süsleme bulunmamaktadır. Yalnız şerefe altı kirpi saçak şeklinde düzenlenmiştir. Yapının üzeri dıştan kırma beşik çatı ile örtülüdür.

Yapının güney duvarında kitabe ile güneş saati yer almaktadır. Söz konusu saat Karamanoğulları Dönemine tarihlendirilmektedir.

 

Hacı Hasan Camii

OSMAN NURİ DÜLGERLER

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, I/154; Konyalı, Konya Tarihi, 1964, 371; Önder, 1971.