HACI İSMAİL AĞA ÇEŞMESİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Günümüzde kullanılan ve halk arasında “Sarı Kadı Çeşmesi” adıyla anılan çeşme, Sille Mahallesi, Hükümet Caddesi üzerinde, Sille’nin içinden geçen derenin kenarında 3.256 numaralı parselde yer almaktadır. Son yıllarda yapılan imar çalışmalarından dolayı, bugün kemer üzengi seviyesinden 106 cm’lik bölümünün altı, yol kotunun altında kalan çeşme, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 14.06.1995 gün ve 2.277 numaralı kararıyla tescil edilmiştir.

2004 yılından sonra tamir edilen çeşmenin nişi taştan, geriye kalan bölümü tuğladan inşa edilmiş, yüzeyi ise sıvanmıştır. Genişliği 240 cm olan çeşmenin arkasında 170x340 cm ölçüsünde bir deposu bulunmaktadır. Çeşme nişini örten yarım daire bir kemer, altta tuğla ayaklara oturmaktadır. Çeşmede süsleme bulunmamaktadır.

Çeşme üzerinde biri kemerin altında, diğeri ise kemerin üstünde yer alan iki adet boş kitabe yeri mevcuttur. Bunlardan alınlıkta olanın yerinde, 1999 yılında mermerden bir kitabe bulunmaktaydı. Kendi içerisinde beş bölümden oluşan bu kitabenin ortasında H 1311 (M 1893-94) yılı okunmaktadır. Bir onarım kitabesi olan aynalıktaki eski kitabe, Hacı İsmail Ağa’nın torunlarından Hacı Şevket Yıldırım’a aittir ve eski yazıyla şu ibareler yazılıdır:

 

Ne zîbâ mevkide itdiler icrâ

Muvâfıktır Nazm-ı Celîl’e ‘Şarâben tahûrâ’

Sâhibü’l-hayrât Bostancı-zâde İstanbullu

El-Hâc İsmail Ağa

Hacı İsmail Ağa Çeşmesi

M.EMİN BAŞAR

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, II/947-948