HACI İVAZ MESCİDİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Karatay’a bağlı Polatlar Mahallesi, Sedirler Caddesi üzerinde yer alan mescidin bulunduğu yerdeki Abid İmam Mescidi olarak bilinen ilk yapı, 1821 yılında İsmail Efendi tarafından yaptırılmıştır. 1891 yılında ahşap direkli ve toprak damlı olarak yenilenen mescit, 1928 yılında Hacı İvaz Hoca tarafından kırma çatı ile örtülmüş ve bu tarihten sonra “Hacı İvaz Mescidi” olarak anılmaya başlamıştır.

Taş malzemeden yığma tekniğinde inşa edilen yapı, dıştan dışa 9,35x9,85 m ölçülerinde yaklaşık kare bir alanı kaplamaktadır. Güneye açılan bir kapıdan girilen dar bir ara mekân ile ulaşılan harimin girişi doğu cephenin kuzey tarafına yakın olarak yerleştirilmiştir. Yapının mihraba dikey yönde uzanan ahşap kirişlemeli üst örtüsü, iki ahşap ayakla taşınmaktadır. Ayakların üzerinde geniş yastıklar ve mihrap duvarına paralel olarak uzanan kiriş sisteminin üzerine önce kuzey bölümdeki kirişler ve bu kirişlerin üzerinde de güney bölüme uzanan kirişler yerleştirilerek üst örtüde bir kademelenme meydana getirilmiştir.

Mescide mihrap cephesinde iki, doğu cephesinde bir ve batı cephesinde iki olmak üzere, toplam beş pencere yer almakta olup, pencerelerin hepsi içten dışa doğru şevli olarak yapılmışlardır.

Beden duvarından hafifçe öne taşırılan ahşap mihrabın, yarım daire biçimli bir nişi bulunmaktadır. Mihrabın kavsara kısmında yer alan perde ve kandil motifi son yapılan restorasyon çalışmalarında ortadan kaldırılmıştır. 1974 yılında eklenen sade minber ve mihrap, açık mavi renkli yağlı boya ile boyanmıştır.

Köprübaşı Mustafa Ağa, Kenan Dede Yanık ve Mecidiye camileri gibi ahşap direkli ve üzeri ahşap kirişlemeli bir üst örtü sistemine sahip olan ancak söz konusu yapılara göre daha küçük boyutlu olan mescit, hâlen ibadete açıktır.

Hacı İvaz Mescidi

MUSTAFA ÇETİNASLAN

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, I/157-158; Altun, 2009, 66-68; Konya Envanteri, 2010, 131-132.