HACI ÖMERLER CAMİİ

Geç Dönem Osmanlı eseri.

Karatay ilçesine bağlı Sarıyakup Mahallesi, Mahmut Dede Sokağı’ndaki cami, 1906 yılında inşa edilmiştir.

Taştan, yığma tekniğinde inşa edilen yapı kuzey-güney doğrultusunda uzanan, dikdörtgen plana sahiptir. Caminin cümle kapısı kuzey cephededir. Caminin önüne sonradan eklenen dikdörtgen planlı küçük bir giriş bölümünden harime ulaşılmaktadır. Harimin kuzey cephesinde kadınlar mahfili yer almaktadır. Kareye yakın dikdörtgen planlı harim içten bağdadi kubbe ile örtülüdür. Kubbe içten ışınsal olarak bölümlere ayrılmış; merkezinde, vazolar arasında yaprak motiflerine yer verilmiştir.

Caminin taştan yapılan mihrabı sonradan sıvanmış; sıvanın üzeri de yağlı boya ile perde ve taklidî kemer motifleri ile süslenmiştir. Mihrap içindeki taklidî kemerin kilit taşı ters gül motifi ile bezenmiştir. Gül motifinin üzerindeki mihrap alınlığında ise Mihrap Ayeti ve H 1330 senesi yazılıdır. Mihrap nişi ve alınlığı, kademeli düz silmelerle dikdörtgen çerçeve içerisine alınmıştır. En dışta ise besmele ile başlayan Ayet-el-kürsi yazılı bordür bulunmaktadır.

Oldukça sade tutulan ahşap minber panolara bölünerek hareketlendirilmeye çalışılmıştır.

Harimin kuzeydoğu köşesine sonradan dikdörtgen bir bölüm yapılmıştır. Bir son dönem Osmanlı eseri olan cami, özellikle bağdadi kubbe ve boya ile yapılan Batı etkili şukûfe tarzı süslemeleri ile dikkat çekmektedir.

Hacı Ömerler Camii

NECLA DURSUN

BİBLİYOGRAFYA

  • Konya Envanteri, 2011, 135.