SABUNOTU

Saponaria Pinetorum Var. Elatior (Konya Sabun Otu/Çam Köpürgeni)

Saponaria pinetorum var. elatior, sadece tanımlandığı bölgeden bilinen çok nadir endemik bir taksondur. Bu takson ilk kez 26 Haziran 1980 tarihinde Prof. Dr. Hayrettin Ocakverdi tarafından Seydişehir-Mortaş’ın doğusundaki köknar birlikleri arasından toplanmıştır. Prof. Dr. Tuna Ekim ve Hedge tarafından 1984 tarihinde yeni bir varyete olarak ülkemiz florasına kazandırılmıştır.

Saponaria pinetorum var. elatior, çok yıllık tabandan itibaren dallanmakta olup 20-25 cm uzunluğundadır. Gövdenin alt kısımları tüysüz, üst kısımları yoğun bir şekilde salgı tüyleri ile kaplıdır. Yapraklar eliptik veya ters yumurta şeklinde, alt kısımları daralmıştır. Yaprak sapı çok kısa veya yoktur. Çiçek durumu az sayıda çiçeklerden oluşmaktadır. Çiçek sapları dik ve yaklaşık 1 mm uzunluğundadır. Bitkinin çiçeklenme dönemi haziran-temmuz ayları arasındadır. Bu varyeteye sahip bitkiler 1500 m rakımdaki köknar ormanları içerisinde yayılış göstermektedir. Hâlen tıbbi ve ekonomik kullanım alanları bilinmemektedir.

Bitki, İran-Turan fitocoğrafik bölgesine ait olup endemiktir. Bitki, Dünya Bitki Koruma Konseyi (IUCN) tarafından belirlenen kriterlere göre EN (Endangered: tehlikede)” tehlike kategorisindedir.

saponaria pinetorum var elatior_ Konya sabunoutu, çam köpürgeni

MUSTAFA KÜÇÜKÖDÜK

BİBLİYOGRAFYA

  • Davis, 1966, 145; a.mlf.-Mill-Tan, 1988, 73; IUCN, 2001; Güner, 2012; Ekim, vd., 2000.