SACARASI

Mahallî bir tatlı.

Konya’nın civar köylerinde eskiden ekmekler tandırda, yemekler ocakta, börek ve tatlılar ise iki sac arasında pişirilirdi. Sac arasında pişirme için tandırda veya ocakta oluşan közlerin bir kısmı alınıp uygun bir yere serilir, içine börek veya tatlı konan sacın biri yayılan bu közün üzerine konur, üzerini kapatan ikinci sacın da üstü yine közle kaplanırdı. Sacların alt ve üstündeki harsız ateşte Konya tabiriyle “imil imil, içini çeke çeke” pişen börek ve tatlılar nar gibi kızarırdı. Bu Konya tatlısı adını bu eski pişirme şeklinden almıştır.

Malzemeler: Hamuru için: 4 su bardağı un, 1 kahve fincanı zeytinyağı, l su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı tuz (Sacarası hamuruna kullanılan malzemeler yöreye göre değişmekte; bazı yörelerde süt ve zeytinyağı yerine 2 yumurta, tereyağı ve 1 su bardağı su, bazı yörelerde de süt yerine bir çay bardağı tas yoğurdu ve aynı ölçüde ılık su kullanılmaktadır).

Açmak için: Yarım kg taze kaymak, yarım kg tereyağı/sadeyağı.

Şurup için: 5 su bardağı şeker, 4 su bardağı su, 3-4 damla limon suyu veya bir iki küçük parça limon tuzu.

Yapılışı: Un, tuz, zeytinyağı ve süt ile yumuşak bir hamur yoğrulup, ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılarak üzerleri nemli bezle örtülür ve nemli bir bez altında yarım saat dinlendirilir. Bezeler baklava yufkası gibi çok ince açıldıktan sonra eritilmiş yağdan bir kaşık serperek yağlanır ve ikiye katlanır. Ardından orta kısmına kaymak konularak çubuk şeklinde sarılır. Sonra tepsinin dışından başlanarak içe doğru döşenir. Yufkalar bitince kalan yağ kızdırılır ve üzerine serpilerek gezdirilir. Sonra 200 derecelik fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir.

Diğer yandan su ve şeker kaynatılır. Şurubun kıvamını anlamak için içinde su bulunan bir bardağa bir damla şurup damlatılır. Bu damla dağılmadan suyun tabanına inerse yahut tırnak üstüne damlatılan bir damlası tırnağın üzerinde top gibi dağılmadan durursa şurup/kestirme olmuş demektir. Buna limon suyu ilave edilip ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. Sacarası ile kestirmesi buluşturulurken sacarası sıcak, kestirme soğuk olmalıdır. Arzuya göre kestirme yerine pudra şekeri de kullanılabilir. En son üzeri fıstık veya cevizle süslenen sacarası servise hazır hâle gelir.

Sacarası

ALİ IŞIK

BİBLİYOGRAFYA

  • Işık, 2006, 102, 103, 133; Yardımcı, 2007, 135; Alptekin, 2007, 145.