SADIR SULTAN TÜRBESİ VE MEZARLIĞI

Tarihî bir mezarlık.

Karatay ilçesi, Köprübaşı Mahallesi, Sedirler Caddesi üzerinde, Yanık Cami’nin güneyinde yer alan ve “Selim Sultan Mezarlığı” olarak da bilinen dikdörtgen planlı mezarlık, 5.000 m2lik küçük bir alan üzerindedir. Mezarlığın giriş kapısı kuzeydedir. Günümüzde türbe ve mezarlık Karatay Belediyesi tarafından köklü bir restorasyon ve bakımdan geçirilmiştir. Mezarlığa günümüzde defin yapılmamaktadır.

Mezarlıktaki tarihî mezar taşlarında malzeme olarak Sille ve Gödene taşları kullanılmıştır. Kemer formları çoğunlukla sivri kemer şeklindedir. Mezar taşı kitabeleri sülüs yazıyla kabartma tekniğinde yazılmıştır. Üzerinde yazı bulunmayan, kabaca şekillendirilmiş taşlar da oldukça fazladır. Taşların bir kısmı toprağa gömülmüş, bir kısmının ise dış etkenlerden dolayı yazıları dökülmüştür. Mezar taşlarında süslemeye rastlanmaz. Mezarlıkta Cumhuriyet Dönemine ait yalnızca birkaç mezar taşı yer almaktadır. Beton malzemeyle yapılan bu mezar taşları üçgen alınlıklıdır. Yazılar kazıma tekniğindedir. Türbenin batısında on altı satırlık Yunanca kitabesi olan yere yatmış vaziyette bir mezar taşı bulunmaktadır.

Mezarlığın kuzeyinde, giriş kapısının karşısında, etrafı ihata duvarıyla çevrili olan Sadır Sultan Türbesi bulunmaktadır. İ. Hakkı Konyalı’nın daha önceleri kubbeyle örtülü olduğunu belirttiği kare planlı türbenin üzeri günümüzde kırma çatıyla örtülüdür. Duvarları moloz taş örgülü olan türbenin giriş kapısı kuzey cephededir. Bu cephede birgül pencere, diğer cephelerde ise birer dikdörtgen pencere mevcuttur. Türbe 2005 yılında onarılmıştır.

Mezarlıktaki incelemelerde mezar taşlarının 1800’lü yıllara ait olduğu görülmüştür. Fakat XIII. yüzyıla ait Sadır Sultan Türbesi’nin varlığı ve ayrıca buradan müzeye kaldırılan 714/1314 tarihli bir mezar taşı, mezarlığın Selçuklulardan bu yana kullanıldığını göstermektedir.

Sadır Sultan Mezarlığı'ndan bir görünüm

HACER KARA

BİBLİYOGRAFYA

  • Kara, 2012, II/905-906; Kara-Danışık, 2005, 118; Konyalı, Konya Tarihi, 1964, 718; Özönder, 1990, 104; Özus-Bakım, 2002, 35; Uz, 1993, 38.