SAİT PAŞA ÇEŞMESİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Selçuklu ilçesi, Ankara Caddesi üzerindeki çeşme kitabesine göre H 1301 (M 1883) yılında Konya Valisi Müşir Mehmet Sait Paşa’nın (1881-1887) teşebbüsü ve halkın yardımlarıyla yaptırılmıştır. Kitabe metninden de anlaşıldığına göre yapan ustanın adı da Necati’dir. Yapımında taş ve mermer kullanılmıştır. Yüksekliği 3,87 metre, genişliği 2,55 metredir.

Tek cepheli bağımsız bir sokak çeşmesi olan yapı, cephe kompozisyonuna göre de düz cepheli çeşmeler grubuna girmektedir. Aynalık, kenarlarda silmelerle hareketlendirilmiştir. Aynalığın iki yanında iyon başlıklı yarım daire kesitli sütünceler vardır. Üzerinde, kenarları dilimli, muhtemelen kuşların su içmesi için, yerleştirilmiş çanakçıklar bulunmaktadır.

Çeşmenin biri alınlıkta, diğeri aynalık içerisinde olmak üzere iki kitabesi mevcuttur. Birinci kitabede sülüs hatla “Ve sekâhüm Rabbühüm şerâben tahûrâ” ayeti yer alır. Kitabenin altında sivri kemerli taslık olarak kullanılan bir niş vardır. Yalak kısmının iki yanında sekiler bulunan çeşme, barok süsleme özelliklerine sahiptir. Taç kısmında yan yana stilize palmetler görülür. Ayna taşı etrafına kenger yaprakları fırdolayı yerleştirilmiştir. Kemerin alt kısmındaki talik hatla yazılmış kitabede:

“İdüb dil-teşnegânı âb-ı lutfu serteser irvâ

Sâ’id Paşa bu dilcû çeşme-sârı eyledi icrâ

İ’ânât-ı ahâli yapdı bu tarh-ı dil-ârâyı

Delîl-i hayr olub Mîr Necâtî eyledi inşâ

İçenler nâzımını hayır du’âdan itmesün mahrûm

Revân oldukca âb-ı tahûru ma’ü’l-hayât-âsâ

Çıkar bir mısra’-ı rengîn ile târîh-i cevherdâr

‘Yapıldı tarz-ı müstesnâda zîbâ çeşme-i vâlâ’ 1301” tarih kıtası okunmaktadır.

Sait Paşa Çeşmesi

EMİNE KARPUZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, I/603-604; Konyalı, Konya Tarihi, 1964, 1010-1011.