SARAÇOĞLU 2 MEZARLIĞI

Tarihî bir mezarlık.

Karatay ilçesine bağlı Taşrakaraaslan Üzümcü Mahallesi’nde, Saraçoğlu Caddesi üzerinde yer alan “L” şeklindeki mezarlık, 6.000 m2lik bir alan üzerindedir. Hâlen defne açık mezarlığın doğusunda iki giriş kapısı bulunmaktadır. Geçmişte yapılan düzensiz definler sebebiyle düzenli bir ağaçlandırma, yol şebekesi ve bekçi kulübesi yapılamayan mezarlığın sadece çevre duvarının betonarme olarak yenilenmesiyle yetinilmiş, bunun yerine yöreye Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından çeşmeleri, düzenli yol ağı, sundurması ve bekçi kulübesiyle modern bir mezarlık kazandırılmıştır.

Tarihî mezar taşlarında kullanılan malzeme, Sille ve Gödene taşıdır. Mezarlıktaki mezar taşlarının çoğu yalnız baş taşından müteşekkil olup, doğrudan toprağa dikilmiştir. Sivri kemerli olarak yapılan mezar şahideleri sülüs, rika ve talik yazıyla kabartma tekniğinde yazılmıştır. Mezar taşlarında süsleme bulunmamaktadır.

Mezarlıktaki taşların büyük bölümü Cumhuriyet Dönemine aittir. Bu dönemin mezar taşlarında mermer ve beton malzeme kullanılmış, hem baş hem ayak taşının bulunduğu çerçeveli mezar tipi tercih edilmiştir. Baş taşlarında güneş biçimli tepe kısmı ile dilimli kemer, ayak taşlarında ise üçgen alınlık görülür. Bazı mezarların ayakuçlarına şahide yerine kuşların su içmeleri için suluk yapılmıştır. Süsleme olarak baş taşlarında çiçek motifleri, ayak taşında stilize serviler ve kıvrım dallar en çok görülen motiflerdir.

Mezarlıktaki mevcut mezar taşları içerisinde en erken tarihli olanı 1251/1836 yılına aittir. Buradan hareketle mezarlığın XIX. yüzyıl başlarından itibaren kullanılan bir Osmanlı mezarlığı olduğu söylenebilir.

Saraçoğlu 2 Mezarlığı'ndan bir görünüm

HACER KARA

BİBLİYOGRAFYA

  • Kara, 2012, 907-908; Kara-Danışık, 2005, 412.