HAKİMİYET

Mahallî gazete.

Yusuf Gürbüz* ve Celalettin Boyalı* tarafından 2 Ağustos 1997 tarihinden itibaren Yeni Gazete adıyla yayımlanmaya başladı. Gazetenin ilk sayısındaki sahibi Yusuf Gürbüz, genel müdürü Celalettin Boyalı ve yazı işleri müdürü Osman Vasfi Dikilitaş’tı. Osman Vasfi Dikilitaş askerlik görevi için gazeteden ayrılınca babası N. Yalçın Dikilitaş* 1 Aralık 1997 tarihinden itibaren genel yayın koordinatörü olarak çalışmaya başladı. N. Yalçın Dikilitaş’ın yönetimindeki gazete, yerel haberciliğin yanı sıra kültür-sanat alanında da ciddi bir boşluğu doldurdu. Yeni Gazete, Konya kültürü, tarihi, coğrafyası, edebiyatı ve sanatıyla ilgili yaptığı özel haberlerle farklı bir yayım çizgisi takip etti. Takip ettiği bu yayım politikasının bir ürünü olarak N. Yalçın Dikilitaş’ın yönetiminde haftada bir gün Konya Kültür Hazinesinde Cönk* adlı tek sayfalık bir özel sayfa yayımlandı. Tek sayfalık Cönk, 8 Temmuz 1999 tarihinden itibaren haftada bir gün gazeteyle birlikte verilen 8 sayfalık fasiküller hâlinde yayımlanmaya başladı.

Yeni Gazete’nin adı 9 Ağustos 2002 tarihinde Hakimiyet olarak değiştirildi. N. Yalçın Dikilitaş, A. Sefa Odabaşı*, Seyit Küçükbezirci*, Ayşe Bağrıaçık, Mevlüt Ben, Ali Işık (Edip Yörükoğlu)*, M. Tahir Sakman*, İbrahim Sur*, Zeki Oğuz*, Yusuf Duru, Ahmet Kuş*, Özgen Küçükkoner*, Abdullah Soyer, Ahmet Tapu, M. Ali Köseoğlu*, Remzi Samancı, Kâzım Öztürk*, İsmail Özkan, Duran Çetin*, Mustafa Gümüş, Veyis Ersöz*, Lütfi Ayhan, Musa Kirazgiller, Mustafa Çelik, Abdüllatif Erdoğan, Abdullah Harmancı*, Mustafa Özyurt, İrfan Şeker, Ahmet Aka*, Muammer Ulutürk* bugüne kadar gazetede yazıları yayımlanan isimlerden bazılarıdır.

Gazetenin ilk idare binası Tekstil Pazarı’ndaydı. Gazete daha sonra Atatürk Müzesi’nin* karşısına oradan da Başaralı Caddesi’ne taşındı. Gazetenin şu andaki idare yeri Alâeddin Bulvarı’ndadır. Matbaası ise Yeni Matbaacılar Sitesi’ndedir. Hakimiyet’in sahibi Yeni Gazete İletişim ve Yayıncılık Ltd. Şti. adına Yusuf Gürbüz, genel müdürü Celalettin Boyalı, genel yayın müdürü Ahmet Tapu, yazı işleri müdürü Mustafa Uğurlu, haber editörü Emine Şahin’dir.

Hakimiyet’in genel yayın politikası muhafazakâr bir çizgidedir. Gazete ilk çıktığı günden buyana yayınladığı haber, yazı, yorum ve fotoğraflarda Türk milletinin inanç, gelenek ve törelerine saygıyı ilke olarak benimsemiştir. Gazetede günlük ya da haftalık köşe yazısı yazan yazarlar da çoğunlukla gazetenin yayın politikası gereği muhafazakâr-dindar kişilerden oluşmaktadır. İlk yayımlandığı dönemde kültür-sanat ağırlıklı haber ve yazılara yer veren Hakimiyet, daha sonra spor ve ekonomi haberlerine daha çok yer vermeye başlamıştır. Prensipte muhafazakâr çizgi korunmakla birlikte genel yayın yönetmeni değiştikçe gazetenin öncelikleri de değişmiştir. Bir dönem kültür-sanata ağırlık verilirken bir sonraki dönem spor ya da ekonomi ön plana çıkarılmıştır. Hakimiyet 1990’lı yıllarda yayımlanan ve kısa sürede kapanan yerel gazetelere karşın istikrarlı büyümesini devam ettirip sektörde kalıcı olduğunu ispat etmiştir. Bu istikrarlı büyümede gazetenin sahibi Yusuf Gürbüz ve genel yayın yönetmeni Celalettin Boyalı’nın gazetecilikten yetişmiş olmasının etkisi büyüktür.

Hâlen Yusuf Gürbüz’ün sahipliğindeki Hakimiyet’in sorumlu yazı işleri müdürü Mustafa Uğurlu, diğer yazı işleri müdürü de Dursun Seyis’tir.

AHMET KUŞ

BİBLİYOGRAFYA