HARMANCIK ÇEŞMESİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Meram’a bağlı Harmancık Mahallesi’nde, Harmancık Caddesi üzerinde ve Kuba Camii’nin doğusunda yer alan çeşme, daha önce Hatıp yolu üzerindeki ana caddede iken buraya taşınmıştır.

İnşasında Sille ve Gödene taşı kullanılan çeşme, 2,50 m eninde, 1,00 m derinliğinde ve 3,21 m yüksekliğindedir. Ayakların sınırladığı niş derinliği 0,40-0,43 m’dir. Yekpare Sille taşından yapılmış ayakların üzerindeki üzengi üzerine sivri kemer oturtulmuştur. Kemer çeşmenin ana kütlesinden içerlek tutulmuştur. Çeşmenin tek lüleli ayna taşının üst kısmında yuvarlak kemerli küçük bir niş şeklindeki maşrapalığı bulunur. Kitabesi, kemerin üst kısmında 0,40x0,64 m ölçülerinde, yatık dikdörtgen formundadır. Kitabenin celi talik hatlı manzum metni şöyledir:

Menba-i feyz-i ilâh mürşîd-i âlem-penâh

Hazret-i pîr-i dest-gîr hürmetine bu miyâh

Oldu cârî işbu çeşme çün âb-ı hayât

Teşnegânı kıldı sîrâb-ı mecrâsı tâ be dergâh

Bin iki yüz seksen altı tarihinde şod binâ

A’mâl-i ehl-i hayr makbûl ola der bârigâh

1286 (1869-70)

Hayırsever mahalle halkı tarafından yaptırılan çeşmenin üst kısmı profilli bir saçak ile kapatılmıştır. Çeşme, bugünkü yerine taşındıktan sonra KOSKİ tarafından restore edilmiş, bu esnada yan ve arka cephesi ile saçağı traverten ile kaplanmıştır. Hâlen tatlı su çeşmesi olarak kullanılmaktadır.

Harmancık Çeşmesi

ZEKERİYA ŞİMŞİR

BİBLİYOGRAFYA

  • Konyalı, Konya Tarihi, 1964, 1001.