HARMANPINAR BÜYÜK CAMİ

Geç Dönem Osmanlı eseri.

Bozkır ilçesinin Harmanpınar kasabasında yer alır. Yerindeki eski mescidin esaslı bir şekilde yenileştirilmesiyle bugünkü cami oluşturulmuştur. Kitabesine göre halkın yardımı ile gerçekleşen bu inşanın tarihi H 1308/M 1890-91’dir. Ahşap direkli, doğusunda yazlık kısmı bulunan caminin duvarları taş malzeme ile yapılmıştır. Doğusunda yazlık son cemaat yeri bulunan kare planlı caminin üst örtüsü kırma çatıdır. Son cemaat mahallinin örtüsünü iki adet taş sütun taşır. Kuzey köşesindeki tuğla minaresi yenidir.

Harim mihrap duvarına dik olarak yerleştirilen toplam sekiz sütunla boyuna üç sahına ayrılmıştır. Sütunlar bağdadi kemelerle birbirine bağlanmıştır. Ahşap kirişlemeli örtü alttan tavanlanmıştır. Ayrıca kuzey duvarına gömülmüş köşeli ahşap direkler vardır.

İleriye doğru çıkıntı yapan üçgen alınlıklı mihrap, iyonik başlıklı iki yarım sütunla sınırlandırılmıştır. Batı duvarına bitiştirilen ahşap minberin aynalık ve korkulukları süslemelidir. Ahşap direklere oturan, ortada yarım daire planlı bir köşk kısmına sahip kadınlar mahfeli harimin kuzeyindedir.

 

Harmanpınar Büyük Camii

EMİNE KARPUZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, II/1505-1509