HASANKÖY MEZARLIĞI

Tarihî bir mezarlık.

Meram ilçesi, Hasanköy Mahallesi’nde yer alan dikdörtgen planlı mezarlık, 11.000 m2lik bir alanı kaplamaktadır. Mezarlığın tek giriş kapısı güneydedir. Giriş kapısının sağında bir çeşme, solunda mezarlığın içerisinde ise küçük bir depo bulunmaktadır. İhata duvarı moloz taşlarla örülmüştür. İçerisinde düzenli yol sistemi yoktur. Yeterince ağaçlandırmayan mezarlığın zemini yabani otlarla kaplıdır. Günümüzde mezarlığa defin devam etmektedir.

Tarihî mezar taşlarında kullanılan malzeme Sille ve Gödene taşıdır. Şahideler genellikle doğrudan toprağa yerleştirilmiştir. Kemer formları sivri kemer ve üçgen alınlık şeklindedir. Mezar taşı kitabeleri kabartma tekniğinde sülüs hatla yazılmıştır. Taşların bir kısmının yazılı bölümü toprağa gömülmüş, bir kısmının ise dış etkenler sebebiyle yüzeyi bozulmuştur. Bu sebeple bazılarının kitabeleri yeterince okunamamaktadır. Mezar taşlarında herhangi bir süsleme görülmemektedir.

Cumhuriyet Dönemi mezar taşlarında ise mermer ve beton malzeme kullanılmıştır. Hem baş hem ayak taşının bulunduğu şahidelerin büyük bir bölümü doğrudan toprağa yerleştirilmiş, bir kısmı ise çerçeveli mezar tipinde yapılmıştır. Baş taşlarında daha çok güneş kursu biçimli tepelik ve dilimli kemer, ayak taşlarında ise, dilimli kemer ve üçgen alınlık görülmektedir. Bazı mezar taşlarının ayak taşı olmayıp buraya kuşların su içmeleri için suluk yapılmıştır. Yazılar kazıma tekniğindedir. Süsleme olarak baş taşlarında gül, ayak taşlarında stilize servi motifleri yer alır.

Mezarlıkta yapılan incelemeler sırasında görülebilen en erken tarihli mezar taşı 1257/1841 yılına aittir. Mevcut mezar taşlarından yola çıkarak mezarlığın XIX. yüzyıldan beri kullanıldığı söylenebilir.

Hasanköy Mezarlığı

HACER KARA

BİBLİYOGRAFYA

  • Kara-Danışık, 2005, 436