SİMAVLI/FETTAH-İ SAGİR/FETTAHİYE MEDRESESİ

Osmanlı Dönemi yükseköğretim kurumu.

Şükran Mahallesi’nde idi. Bazı kaynaklarda medresenin, Şekerfuruş Mahallesi’nde olduğu belirtilirse de bu yanlıştır. Medrese, İsmail Konevi Medresesi ile sırt sırtadır. Tapu Kadastro krokisinde İsmail Konevi Medresesinin Topçu Çıkmazı ile Medrese Sokağı (sonraki adı Altınçeşme Sokağı) arasında üç tarafı yol ve iki parsel olarak gösterilmesi Simavlı/Fettahiye Medresesinin yerinin tespitini zorlaştırmıştır. Son yapılan bir araştırmada kuzeyde Topçu Çıkmazı’na açılan parselin Simavlı, Medrese/Altınçeşme Sokağı’na açılan medresenin de İsmail Konevi Medresesi olduğu anlaşılmıştır.

Medrese ilk defa 1817 yılında Seyyit Abdülfettah tarafından yaptırılmıştır. Bu medrese, Hacı Fettah Medresesinden ayırmak için Fettah-ı Sagir adıyla anılmıştır. Medresede Simavlı Osman Zühtü Efendi’ye kadar kimlerin müderrislik yaptığı bilinmemekle beraber, Kurşuncuzade İbrahim Efendi’nin burada müderrislik yaptığı tahmin edilmektedir. Nitekim Simavlı ailesinin verdiği bilgiye göre de İbrahim Efendi’nin Kurşuncu Medresesi adıyla anılan bir medresede müderrislik yaptığı, Osman Zühtü Efendi’nin ise Kurşuncu İbrahim Efendi’den sonra bu medreseye müderris olduğu anlaşılmaktadır. Kurşuncu Medresesi denilen medresenin, Fettahiye Medresesi olması ihtimal dâhilindedir. Osman Zühtü Efendi’den sonra medresede, kendisinin yetiştirdiği damadı Samancızade Mustafa Efendi (1889-1934) müderrislik yapmıştır.

Medrese yeri, 1500 metrekare üzerinde olup; bir dershane, on altı oda ve müştemilattan ibarettir. Medreseler kapatıldıktan sonra yıkılan medresenin arsası üzerine evler yapılmıştır. Burada bahçeli bir ev de Kenanlar’a aitti. Daha sonra Topçu Çıkmazı, Altınçeşme Sokağı ve Karahafızlar Sokağı arasında kalan yerler tamamen yıkılarak yerine Sahipata Katlı Otoparkı inşa edilmiştir. Karahafız Sokağı ile Altınçeşme Sokağı’nın birleştiği noktada bulunan Lefkeliler’in Konağı da bu arada yıkılmıştır.

MEHMET ALİ UZ

BİBLİYOGRAFYA

  • KVS, 1332; Arabacı, 1998, 375-377; Önder, 1952, 44; Sural, Defterler, 08.06.1978.