HONDİ HATUN

Turgutoğullarına mensup hayırseverliğiyle tanınmış bir hanım.

Karaman’da doğdu. Babası Turgutoğullarından Alaiye Beylerbeyi Ebülfazl Ahmet Bey’dir. 1293-1471 yılları arasında Antalya’da hüküm süren Alaiye Beyliği, önce Karamanoğlullarına, daha sonra da Memluklulara bağlı olduklarından tarihe beylik olarak geçememişlerdir.

Turgutoğulları soyundan gelme iki Hondi Hatun daha vardır. “Paşa” lakabıyla anılagelen bu Hondi Hatunlardan biri Ömer Bey’in, diğeri de Alâeddin Bey’in kızıdır.

Hondi Hatun’un, Karamanoğullarından Mahmut Çelebi ile evliliğinden Kasım (Bey) isminde bir oğlu oldu.

Babası Ahmet Bey, Konya’ya birçok vakıf eseri yaptırdı. Bunların en önemlisi günümüze kadar gelen ve hâlen ibadete açık olan, Altunba Medresesi bitişiğine yaptırdığı (834 Zilkade/Temmuz-Ağustos 1431) İplikçi Camii’dir. Ahmet Bey bu camiyi bugünkü plan şemasına göre ikinci kere yenileterek inşa ettirmiştir. Daha sonra Sadreddin Konevi Zaviyesi yanına büyük bir darülhuffaz yaptıran Ahmet Bey’in hayır hizmetlerini kızı Hondi Hatun devam ettirdi. Hondi Hatun Konya’ya 871/1466-67’de yaptırdığı darülhuffazına yine kendisinin yaptırdığı Müstevfi Hamamı ile Zengi köyündeki hisselerinin büyük bir kısmını; dönemin padişahı II. Bayezit de Akşehir’e bağlı Deliköy, Ortaköy ve Yenice köylerini vakfetti. Hondi Hatun bir müddet sonra bunların takibini oğlu Kasım Bey’e bıraktı.

Hondi Hatun, babası Ahmet Bey için de bir türbe yaptırdıysa da gerek bu türbe gerekse darülhuffazı günümüze ulaşamamıştır.

XV. yüzyıl başlarında yaşayan Hondi Hatun’un ne zaman öldüğü ve nerede metfun olduğu bilinmemektedir.

NEZAHAT BEKLEYİCİLER

BİBLİYOGRAFYA

  • Konyalı, 1997, 770-775; Şikari, 1946; Bekleyiciler, 2007, 73-75; KVBMA, I-III/25.