AUGUSTUS OTELİ

Geç Dönem Osmanlı eseri

Meram ilçesinde, Konya Garı’nın doğusunda yer alır. Bodrum kat üzerine üç katlı olarak 1895 yılında yapılmış bir otel binasıdır.

Doğuda geniş bir bahçeye sahip olan otel güney-kuzey doğrultusunda dikdörtgen bir plana sahiptir. Esas cephe doğuda olup dört taş kolonun taşıdığı bir çıkma ile belirtilmiştir. Cephelerde muntazam bir taş işçiliği görülür. 1926 yılında yaptırılan ikinci kat cepheye başarılı bir şekilde uyarlanmıştır.

Katlar arasında taşıyıcı olarak putrel, aralarında Sille taşı kullanılmıştır. Kırma çatı kiremit kaplıdır. Bodrum kata doğu çıkmanın altından girilmektedir. Burada depolar bulunur.

Zemin kata batıdan girilir. Bu katın batısında, cadde tarafında, dört dükkân bulunur. Dükkânların arasında kuzeygüney doğrultusunda bir koridor uzanır. Ortada bir salon ve iki yanında ikişer oda ve tuvaletler bulunur. Birinci katta da ortada büyük salon, kuzey-güney doğrultusunda salona açılan koridorlar vardır. Koridorların sonunda merdivenlerle çıkılan tuvalet ve banyolar bulunur.

Odalar karşılıklı olarak koridorlara açılır. İkinci kat dış cepheler taş, bölmeler bağdadi olarak yapılmıştır. Odalar, ince uzun koridora açılmaktadır. Bu kat daha sonra ev olarak kullanıldığından bazı değişikliklere uğramıştır.

1924 yılında, mübadeleden sonra, Selanik Vadina’dan gelen Hıfzı Hamide Günas ailesine verilen otel, bir süre de Askerî Ulaştırma Okulu olarak kullanıldı. Dükkânların birisi de Postane oldu. Daha sonra tekrar otel İstasyon Palas oldu. 1980’li yıllarda terk edilen yapı oldukça yıpranmıştır. Cephelerindeki taş işçiliği, barok pencere kemerleri, kemerlerin kilit taşları, demir ferforjeler XIX. yüzyıl Avrupa mimarisinin etkilerini gösterir. Otelin, 1895 Bağdat demiryolunun kente ulaştığı yıllarda yapıldığı kabul edilir. Sahibi, şehrin Rum zenginlerinden Augustus’tur.

Agustus Oteli

HAŞİM KARPUZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009
  • Karpuz, Envanter, 2009