HÖŞMERİM

Mahallî bir tatlı.

Özellikle taze kaymağın bulunduğu mevsimlerde misafirlere ikram edilen önemli bir tatlı türü olan höşmerimin adı için Konya’da şu söylence yaygındır:

Askerden dönen bir genç eşine: “Köyümün kokusunu, toprağını, suyunu çok özledim; bu özlemimi giderecek bir yemek yap bana” der. Kadın unu taze kaymakla kavurup kıpkırmızı kızarttıktan sonra üzerine bal dökerek erine ikram eder. Kocasının, tatlısını iştahla yemesinden memnun kalan kadın kocasına sorar: “Hoş mu erim?”

Bu “Hoş mu erim?” sorusu zaman içerisinde höşmerime dönüşür.

Malzemeler:

1 su bardağı kaymak veya 250 gr tuzsuz tereyağı, 3 su bardağı un, 2 su bardağı süt, 3 yumurta, bir tutam tuz.

Üstüne:

Yeterince bal veya pudra şekeri

Yapılışı:

Kaymak veya tereyağının yarısı eritildikten sonra bir bardak un ilave edilip hafif ateşte aralıksız karıştırılarak pembeleşinceye kadar kavrulur. Diğer tarafta süt, yumurtalar ve bir bardak un çırpılır; kaymak veya tereyağın diğer yarısı eklenerek karıştırılır. Bu karışım, kavrulan una ilave edilip karıştırmaya devam edilir. Bu arada bir tutam tuz atılır. Hamur tanelenmeye başlayınca altı kapatılır. Tavaya alınıp kaşıkla bastırarak sıkıştırılır. Tava, orta hararetteki ateşe konularak höşmerim kızartılır. Yeterince kızardıktan sonra ateşten alınıp servis tabağına ters çevrilerek üzerine –isteğe göre- bal veya pudra şekeri dökülerek servis yapılır.

Höşmerim (S. Yardımcı)

SAİME YARDIMCI

BİBLİYOGRAFYA

  • Işık, 2006, 100-101, 135; Yardımcı, 2007, 170; Alptekin, 2007, 140.