HÜSNÜŞAH HATUN

Sultan II. Bayezit’in eşlerinden.

Karaman’da doğdu. Karamanoğulları Beyliğinden, defterdar Kadıoğlu Nasuh Bey’in kızı, Osmanlı Sultanı II. Bayezit’in sekiz hanımın beşincisidir. Babası Nasuh Bey hayırsever bir kişi idi. Nasuh Bey Darülhuffazı, imareti, zaviyesi, medresesi ve Karaman’daki mescidi, onun yaptırdığı vakıf eserlerden bazılarıdır.

Hüsnüşah Hatun’un II. Bayezit’le evlenmesi babasının vazifesi gereği gerçekleşti. Zira Fatih Sultan Mehmet (II.)’in Karamanoğulları Beyliğinin topraklarını Osmanlı topraklarına dâhil etmesi üzerine Karamanoğulları ile Osmanlı Devleti arasındaki temlikname işlerini işlerindeki pratikliği sebebiyle “Cambaz” lakabıyla da anılan Nasuh Bey yürütüyordu. Karamanoğulları Hüsnüşah Hatun’u Sultan Fatih’in oğlu II. Bayezit’e sıhriyet bağıyla vermeye razı oldu. II. Bayezit’in bu evliliğinden Şehinşah isminde bir oğlu ile Sultanzade Hatun isminde bir kızı oldu.

Kocasının saltanatı döneminde uzun bir süre Manisa’da yaşayan Hüsnüşah Hatun, oğlu Şehinşah’la birlikte buraya pek çok eser inşa ettirdi. Hatuniye Camii ile caminin hemen yanı başındaki kendi adıyla anılan bir kütüphane (1490-91), Kurşunlu Han/Han-ı Cedid olarak bilinen bir han (1497-98), medrese, imaret, hankâh, hamam ve sıbyan mektebinden oluşan büyük bir külliye yaptırdı. Bu külliye içerisindeki şifahane, Osmanlı Devleti’nde bir kadın tarafından yaptırılmış ilk şifahanedir.

Nasuh Bey’in Hüsnüşah Hatun’dan başka, Pir Ahmet Bey isminde bir de oğlu vardı. O da babası ve kız kardeşi gibi Konya ve Mut’ta birçok hayrat inşa ettirmiştir.

Hüsnüşah Hatun’un ölüm tarihi ve nerede yattığı bilinmemektedir.

NEZAHAT BEKLEYİCİLER

BİBLİYOGRAFYA

  • Şapolyo, 1961, 121; Önder, 1962, 217; Konyalı, Konya Tarihi, 1997, 465-466; Akgündüz-Öztürk, 1999, 111; Cunbur, 1966, 10-11; Bekleyiciler, 2007, 127-130; Baran, 2002, 47-48.