HÜYÜK

Kültür Varlıkları

Çavuş Hamamları

Çavuş kasabasının hemen çıkışında, hafif tepelik bir alanda yer alan iki hamamdır. Birbirine yakın olan hamamlardan her ikisi de kare planlıdır. Bugün kesme taşla kaplanmış duvar örgülerinde muntazam bir taş işçiliği dikkati çeker. Hamamlar, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek kullanılır duruma getirilen hamamlardan biri erkekler, diğeri kadınlar hamamıdır.

Erkekler Hamamı: Yapının kare planlı gövdesi, sekizgen kasnak üzerine oturtulan bir kubbe ile örtülmüştür. İçte köşe geçişleri üçgen bingilerle sağlanmış, bütün duvarlarda nişler açılmıştır. Hamamın girişi batı cephesindedir.

Kadınlar Hamamı: Bu hamam da kare planlıdır. Burada da örgü malzemesi olarak muntazam kesme taş kullanılmış, kapısı batı duvarının kuzey köşesine yakın bir yere açılmıştır. Yalnız diğerinden farklı olarak örtü sisteminde tonoz kullanılmıştır. İki kaburgalı olan bu örtü, yörede pek karşılaşılan bir uygulama değildir. Tarihi bilinmeyen yapı, çok eskiden beri kullanılmaktadır.

İmar tarihleri hakkında bir belge bulunmayan bu hamamlar, XIV. yüzyıla tarihlendirilmektedir.

Köşk Ilıcası Hamamı

Hüyük-Köşk karayolunun güneyinde yer alır. Sekizgen planlı, moloz taş duvarlı ve kubbeli bir yapıdır. XIII. yüzyıla tarihlendirilen yapı, Anadolu’da Selçuklu Dönemine tarihlenen nadir ılıcalardan biridir.

Tabii su kaynağı üzerinde inşa edilen yapı tek bir mekândan oluşmaktadır. Doğudan girilen yapının ortasındaki havuz haçvari olarak tasarlanmıştır. Eyvanlar tonozla, mekân kubbe ile örtülmüştür. Son restorasyonlarda giriş cephesine yeni bir bölüm ilâve edilerek duş ve tuvalet mekânlarına yer verilmiş, soyunmalık kısmı yenilenmiştir.

Çavuş Hamamları
Köşk Ilıcası

HAŞİM KARPUZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, III/1908-1909.