ILGIN

VI. TURİZM

İlçede tabii ve kültürel turizme dair potansiyel bulunmakta olup özellikle termal turizm ön plana çıkmaktadır. Günümüzde ilçe merkezinde yer alan kaplıcalar, sağlık veya kaplıca turizmi bakımından Konya ve çevre iller için bir termal turizm merkezi durumundadır. Bundan başka Ilgın, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait zengin tarihî ve kültürel değerlere sahiptir. Dediği Mahmut Sultan Mescidi, Pir Hüseyin Bey Camii (Ulu Camii), Lala Mustafa Paşa Camii (Kurşunlu Camii), Handevi Kandevi Türbesi, Redif Taburu Binası gibi tarihî ve kültürel eserler görülmeye değer mekânlardır. Bütün bunların yanı sıra göl kenarında bulunan ormanlık alanlar önemli sayfiye yerleri olarak kullanılmaktadır.

a) Sağlık Turizmi

Ilgın, Ilgın Kaplıcası ile Konya’nın sağlık turizmi merkezi durumundadır.

b) İnanç ve Kültür Turizmi

Gelin Kayaları: Coğrafi sebeplerle zamanla farklı şekiller almış olan bu kayaların, rivayete göre istemediği biriyle evlenen bir gelinin: “Allah’ım beni taş et” diye yalvarması sonrasında gelinin taş olmasıyla oluştuklarına inanılır.

c) Tabiat Turizmi: Ilgın’da tabiat turizmi denildiğinde ilk akla gelen tabiat güzelliği içinde barındırdığı ördek ve kaz çeşitleri, flamingo, pelikan, sakar meke, balıkçıl vb. kuş türlerinin yanı sıra sazan, aynalı sazan, tatlı su kefali, kerevit gibi balıklarıyla Ilgın (Çavuşçu) Gölü’dür.

Bulcuk Göleti: Ilgın’ın 16 km güneyindedir. Kozlu ve Bulcuk dağlarının pınarlarıyla beslenen gölet, 1.000.000 m3 depolama hacmiyle ilçenin önde gelen ormanlık mesire alanlarındandır.

Kumdöken Suyu ve Piknik Alanı: Aşağıçiğil kasabası sınırları içerisinde, Ilgın-Aşağıçiğil yolu üzerinde bulunan kumdöken suyu, böbrek ve idrar yolu hastalıklarına iyi gelmektedir. İl içi ve dışından buraya gelen pek çok ziyaretçi için pınar çevresi Aşağıçiğil Belediyesi tarafından piknik alanı olarak düzenlenmiştir.

Ilgın’da Konaklama: Özellikle sağlık turizmi açısından yerli-yabancı pek çok ziyaretçi alan ilçenin; Belediyeye ait otellerde 385, üç yıldızlı termal otelde 100, termal otelde 150, özel otellerde 220, pansiyonlarda 278 ve yurtlarda 170 olmak üzere toplam 1.153 yatak kapasitesi vardır.

Turizmin Bölge Ekonomisine Katkısı: Ilgın Kaplıcası’ndan dolayı ekonomiye en büyük katkıyı kaplıca turizmi yapmaktadır. İlçedeki meslek yüksek okulu ile birlikte turizmin ilçe ekonomisine katkısı yaklaşık 7,5 ila 10 milyon TL arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Gelin kayaları
Bulcuk göleti
Kumdöken Suyu ve piknik alanı
Ilgın Kaplıcası

AYDIN ARILIK

BİBLİYOGRAFYA