İHTİYAREDDİN MESCİDİ

Geç Dönem Osmanlı eseri.

Meram İlçesi İhtiyareddin (günümüzde Şükran) Mahallesi, Kale Sokağı’nda yer almaktadır. Giriş kapısı üzerindeki günümüz Türkçesi ile yazılmış kitabeye göre 1918 yılında yaptırılmıştır.

Beden duvarları taş malzemeden yığma tekniğinde örülen mescit, mihraba dikey yönde uzanan 9,95x7,42 m ölçülerinde dikdörtgen bir alanı kaplamaktadır.

Kuzey cephede yer alan büyük boyutlu düşey dikdörtgen şeklindeki açıklıktan girilen harim, kuzey ve güney cephelerde yer alan yarım daire kemerli ikişer pencere ile aydınlatılmaktadır.

Beden duvarları bütünüyle boyanmış olan mescidin ahşaptan yapılmış mihrap ve minberi de oldukça sadedir. Harimin kuzeyinde ahşap bir direkle desteklenen mahfil katı bulunmaktadır. Mahfil katını destekleyen kare kesitli ahşap direk aynı zamanda kuzey-güney doğrultuda uzanan kirişi de destekleyerek üst örtünün taşınmasına yardımcı olmaktadır. Harimin üzeri içte alttan çakmalı tavan, dışta kiremit kaplı kırma çatı ile örtülüdür.

Son yıllarda gerçekleştirilen onarımlarda mescidin batı cephesine bitişik olarak yapılmış olan eklenti ortadan kaldırılmış ve beden duvarlarındaki sıvalar kazınarak yapı asli görünümüne kavuşturulmuştur.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün mülkiyetinde ve tescilli bir yapı olan İhtiyareddin Mescidi, tipik bir Konya mahalle mescidi olup, hâlen ibadete açıktır.

İhtiyareddin Mescidi

MUSTAFA ÇETİNASLAN

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, I/179-180.