İNCİ BALIĞI (ALBURNUS)

Akşehir Gölü’nde iki endemik türü yaşayan balık.

İnci balığı (Alburnus alburnus), sazangillere (Cyprinidae) ait bir balık türüdür. İsmi pullarından yapay inci yapılmasından kaynaklanmaktadır. Kibar bir vücut yapısı ve yukarıya yönelik bir ağzı vardır. Boyları 15-20 cm, çok nadir 25 cm; sırtları yeşilimsi-gri renkli ve yanları gümüş rengi olur. Yüzgeçlerinin rengi sırtından biraz daha koyudur. Planktonlar, kurtlar, böcek larvaları ve su yüzeyindeki sinekleri avlayarak beslenen balığın Akşehir Gölü’nde yaşayan iki endemik türü tespit edilmiştir.

Alburnus Orontis Sauvage (Akşehir İnci Balığı)

Akşehir ve Eber göllerinde yaşayan bu endemik balık türü, 15-20 cm uzunluğunda, 100-110 gr. ağırlığındadır. Pulları, amonyak içerisine konulduğu zaman guanin kristalleri pullardan ayrılarak serbest kalmaktadır. Bu kristaller, alkol içerisine konarak balık gümüşü diye satılmaktadır. Guanin kristallerinin inci tanelerini andırmasından dolayı da inci balığı denilmiştir.

Eti yenen bu balık türü narin, ince yapılı ve parlak gümüşi parıltılıdır. Alt çene hafif öne doğru çıkık, ağız biraz üst konumludur. Farenks dişleri iki sıralıdır. Anal yüzgeç kaidesi sırt yüzgeci kaidesinden daha uzundur. Sırt yüzgecinde 10-12, anal yüzgeçte ise on yediden fazla ışın bulunmaktadır.

Akşehir inci balığı, Mayıs-Haziran aylarında, sert zeminli sığ sulardaki taş ve çakılların arasına 5000-6500 kadar yumurta bırakır. Yumurtalar su bitkilerine ve taşlara yapışır ve bir haftada açılırlar. İki-üç yılda ergin hâle geçen Akşehir inci balığı, beş-altı yıl kadar yaşamaktadır. Hareketli bir balık olan bu tür, çeşitli omurgasız hayvanlarla, özellikle kabuklular, solucan ve çeşitli böceklerle beslenir. Sıcak havalarda su üzerinde böcek avladığı gözlenmiştir. Fazla oksijene ihtiyacı olmayan bu balık türünün eti yenmesine rağmen ekonomik değeri azdır.

Akşehir ve Eber Göllerinde yaşayan ve ismini, daha çok bulunduğu Akşehir Gölü’nden alan bu endemik balık türünün neslinin korunması, usulsüz ve mevsimsiz avlanmanın yapılmaması gerekmektedir.

Akşehir İnci balığı

M. ALİ KAYA

BİBLİYOGRAFYA

  • Geldiay-Balık, 1988; Demirsoy, 1993; Balık-Alp, 1994.