İNCİ BALIĞI (ALBURNUS)

Alburnus Nasreddini (Nasreddin Hoca İnci Balığı)

Sadece Akşehir ve Eber göllerinde yaşayan bu yerel endemik balık türü Battalgil tarafından 1944 yılında bilim dünyasına tanıtılmış ve Nasreddin Hoca’nın adına ithaf edilmiştir.

15-20 cm boyunda, 100-110 gr. ağırlığındadır. Vücudu narin, ince yapılı ve parlak gümüşi parıltılıdır. Sırt kısmı yeşilimsi-gri, yanları gümüşi renklidir. Yüzgeçleri sırt renginden biraz daha koyudur. Ağız uç konumlu, alt çene öne doğru çıkıktır. Farenks dişleri iki sıralıdır.

Nasreddin Hoca inci balığı, hareketli bir balık türüdür. Eti lezzetlidir. Çeşitli planktonlarla, kurtçuk ve böcek larvalarıyla beslenir. Sıcak havalarda su yüzeyinde sinekleri ve diğer böcekleri avlar.

Akşehir gölünde yaşayan bu inci balığı, nisan-haziran aylarında çoğalmaktadır. Dişi balık, 5000-6500 kadar olan yumurtalarını akarsuların göle döküldüğü yerlerdeki kumluklara, taşların, çakılların arasına, ya da su bitkilerinin üzerine bırakır. Yumurtalar, beş-on gün içerisinde açılır, iki-üç yılda erginleşirler. Beş-altı yıl kadar yaşayan bu inci balığı da korunması gereken türler arasındadır. Bu nedenle, usulsüz ve mevsimsiz avlanmamalıdır.

Nasreddin Hoca inci balığının pullarından da suni inci kaplamasında yararlanılmaktadır.

İnci Balığı

M. ALİ KAYA

BİBLİYOGRAFYA

  • Yeğen vd., 2006; Kuru, 2004, 1-24; Öztürk-Buhurcu, 2007, 109-113.