İRFAN EĞİTİM YARDIMLAŞMA VE DOSTLUK DERNEĞİ (İRFANDER)

Sivil toplum kuruluşu.

İrfan Eğitim Yardımlaşma ve Dostluk Derneği 2001 yılında Konya’da kuruldu. Derneğin kuruluş amaçları genel olarak millî, manevi, ahlaki değerlere bağlı; bedenen, kalben ve fikren eğitimli insan yetiştirmek; ihtiyaç sahibi insanlara yardım etmek; kişiler arası samimi ve karşılıksız dostluklar kurulmasına vesile olmaktır.

İRFANDER; Ali Gökmen, Mehmet Ali Çakıc, İdris Bilgi, Mehmet Sert, Mustafa Yavuz, Sabri Büyüksütçü ve İbrahim Aydın tarafından kurulmuştur.

Çalışmalarını kuruluş amaçları doğrultusunda yürüten İRFANDER’in çalışmaları şöyle sıralanabilir:

İRFANDER’e ait, Selçuk Üniversitesinde okuyan kız ve erkek öğrenciler için iki adet yurt bulunmakta, İlahiyat Fakültesi ve imam-hatip liseleri öğrencilerine yönelik kurslar ve eğitim seminerleri düzenlenmekte, yüzlerce öğrenciye aylık burs temin edilmektedir. Her yıl yaz kursu açılarak yaklaşık 1.000 öğrenciye Kur’an-ı Kerim ve sosyal etkinlik dersleri verilirken, Türk ve İslam büyüklerinin tanıtılmasına yönelik anma programları, dinlenme ve eğlenme programları, kitap satış organizasyonları, ilmî, fikrî, güncel, kültürel, sanatsal ve sağlıkla ilgili konularda konferanslar, seminerler düzenlenmektedir. AKRA FM radyosunun Konya ve ilçelerindeki yayın akışının takibi İRFANDER tarafından yapılmaktadır.

Konya’da ilk olarak “Kaynak Çalışması ve Sahih Eserlere Ulaşma Projesi” çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada Konya’da tespit edilen elli kadar bilim adamıyla irtibata geçilerek mülakatlar yapılmış, bir sene süren bu çalışmanın sonunda kaynak eserler tespit edilip görsel olarak kayıt altına alınmıştır.

Maddi yardıma muhtaç bazı insanların ihtiyaçları dernek tarafından karşılanmakta; Betül Hanımlar Çevre ve Dostluk Derneği iş birliği ile kermesler düzenlenerek elde edilen gelirler amacına uygun olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır.

ŞEYMA IŞICIK

BİBLİYOGRAFYA