İSA EFENDİ

Müderris. (ö. 1236/1821)

Kadınhanı’nın Kolukısa köyünde doğdu. Haymenişin Türkmen aşireti beylerinden birinin oğludur. Kolukısa köyü, boş bir arazi iken II. Mahmut zamanında verilen bir beratla bu aşiret tarafından tesis ve ihya edildi.

İsa Efendi, 1200/1786 yılına doğru Konya’ya geldi ve tahsilini tamamlayarak, Konevi İsmail Efendi’nin şimdiki Şükran Mahallesi’nde yaptırdığı medreseye müderris oldu. İsa Efendi’nin bu medresede müderrislik yaptığı sıralarda, Konya müftülerinden Eşenlerli Seyyit Abdurrahman Efendi, Şerafeddin Camii’nin batısında, bu günkü belediye parkının bulunduğu yere, ortası bahçeli, dört tarafında oda ve dershane olmak üzere, meşhur Ziyâiye Medresesini yaptırdı. Medrese zamanla Konya’nın en meşhur medreseleri arasına girdi. Herkes bu güzel medreseye kimin müderris olarak tayin edileceğini merak ederken, Abdurrahman Efendi, İsa Efendi’yi buraya müderris tayin etti.

On sekiz yaşları civarında müderris olan İsa Efendi, pek çok talebe yetiştirdi. Halkın sevgisini kazanan İsa Efendi’nin, bütün ilim erbabı arasında da ilmî kudreti takdir edildi.

Keşif ve kerametlerinden bahsedilen İsa Efendi, 1236/1821 tarihinde genç denecek bir yaşta vefat edince Şerafeddin Camii bitişiğindeki küçük kabristana defnedildi.

MEHMET ALİ UZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Arabacı, 1998, 439; Uz, 2004b, 202, Uyar, Bilginler, 1950, 139-140/1-2.