JİMNASTİK

Konya’da jimnastik sporunun tarihçesi.

Konya’da jimnastik faaliyetleri, uzun yıllar okullarda minder ve kasalardan atlama ile kültürfizik hareketleri şeklinde yapılmaktaydı. Modern jimnastik sporunun başlaması ise, 1958’de Astsubay Hazırlama Ortaokulu beden eğitimi öğretmeni Üsteğmen Aydın Çakıl’ın Konya’ya atanmasına rastlar. Özel bir çalışma salonu ve malzeme olmadığı için zor şartlara rağmen, ajanlığı da üstlenen Çakıl’ın girişimi ile başlayan çalışmalara katılan çok sayıdaki okul öğrencisi arasında Abdullah Gürocak, İhsan Soyalp, Cengiz Barın, Abdullah Soyalp ve Sıtkı Azçetin kısa zamanda sivrilerek bu sporun temelini oluşturdu. Bunlara bir süre sonra Özgen Yüksel ile Yunus Akdoğan da katılmasıyla ilk jimnastik takımı oluşturuldu. Bu takım, bölge içi müsabakalar yapacak düzeye gelip, Federasyonun düzenlediği yarışmalara katılmaya başladı.

Aydın Çakıl’dan sonra ajanlığa getirilen Kız Öğretmen Okulu beden eğitimi öğretmeni Dirayet Bakanoğlu da jimnastiğin gelişmesine katkıda bulunarak kızların bu spora karşı ilgi göstermesini sağlarken, mevcut aletler ve malzemeler Kız Öğretmen Okuluna taşınarak, çalışma şartları biraz daha iyileştirildi. Bunun sonucu olarak yurt düzeyinde alınmaya başlanan başarılı sonuçlar ve millî bayramlarda yapılan gösteriler jimnastiğe ilgiyi daha da artırdı. Dirayet Bakanoğlu’dan sonra Hale Korkmaz ajan olurken, sporculara Osman Devret, Erdem Akıncı ve İsa Salgın; bayanlardan Olcay Altıntaş, İlkin Manya, Ümit Ortunç ve Şafak Çörekçi eklenince Konya’nın adı duyulmaya başladı. Bu arada İhsan Soyalp’ın Beden Terbiyesi İl Müdürlüğüne kadrolu antrenör olarak tayin edilip, açık tribünlerin altına özel jimnastik salonu açılmasıyla çalışmalar daha düzenli yapılmaya başlandı. Bunun sonucu olarak yıllarca Türkiye birincisi olan İsa Salgın, millî takıma yükselip ülkemizi temsil etti.

Hâlen Özcan Yetkin, Nebil Bakırsini, Aycan Melek Hız ve Ali Yerlikaya’nın antrenör olduğu jimnastik branşında başta Hakan Akdoğan* olmak üzere, sporcularımız Türkiye şampiyonluğu kürsüsüne çıkarak, millî takımda yer almakta ve uluslararası düzeydeki yarışmalarda ülkemize madalyalar kazandırmaktadırlar.

Konyalı ilk jimnastikçiler (N. Bülbül)

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA