KADI İZZEDDİN (KARPUZOĞLU) CAMİİ

İlk inşası Türkiye Selçuklu Döneminde yapılan eser.

Karatay’a bağlı Çifte Merdiven (günümüzde Şems-i Tebrizî) Mahallesi, Şerafeddin Caddesi üzerinde yer alan cami, tarihî kaynaklara göre 652/1254 yılında Kadı İzzeddin tarafından yaptırılan Selçuklu Dönemi camii yerine inşa edilmiştir. Selçuklu Döneminin önemli devlet adamlarından olan Kadı İzzeddin’in vakfiyesinde bu camiden başka türbesi, medresesi ve bir de darüşşifasının olduğu kayıtlıdır. Türbe, cami avlusuna girişte, günümüzde demir parmaklıklarla çevrilmiş olan kuzeybatı köşede yer almaktaydı. Türbenin özgün hâlinde piramidal külahlı ve cenazelik katı olan bir kümbet olduğu, bu yapının harap olmasından sonra aynı yere üzeri toprak damla örtülü kerpiçten basit bir yapının inşa edildiği yayınlarda belirtilmektedir. 1925 yılında yeniden yaptırılan cami, 1970 yılında yenilenirken günümüzde mevcut olmayan türbeye ait duvar ve sanduka çinileri bulunmuş ve bunların bir kısmı Konya Müzesi’ne kaldırılmıştır.

Kadı İzzeddin Külliyesi’ni oluşturan yapılardan günümüze sadece betonarme olarak yenilenen bir cami gelebilmiştir. Derinlemesine dikdörtgen planlı cami, silindirik kesitli dört beton ayağın taşıdığı, düz beton bir üst örtü ve üzerindeki Marsilya kiremidi kaplı kırma çatıdan ibarettir. Mermer kaplamalı mihrap ve ahşap minber yapı ile birlikte yapılmış olup, sadedirler. Hariminin kuzeyinde yer alan mahfil katı beden duvarları ve üst örtüyü taşıyan ayaklara oturmaktadır. Caminin kuzeybatı köşesinde yer alan ve camiye dışarıdan bitişik tek şerefeli minare, Ahmet Mutlu tarafından 21.09.1970 tarihinde yapılmıştır.

Bir avlu duvarı ile yoldan ayrılan cami, müştemilatı ile birlikte iyi durumda olup, ibadete açıktır.

Kadı İzzeddin (Karpuzoğlu) Camii

MUSTAFA ÇETİNASLAN

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, I/187-188; Konya Envanteri, 2010, 153-154; Konyalı, Konya Tarihi, 1997, 426-420; Atçeken, 1998, 91-97.