KONYA KÜLTÜR VE TURİZM DERNEĞİ VE VAKFI

Sivil toplum kuruluşu.

Konya’da kültür ve turizmle ilgili bir derneğin eksikliğini hisseden birtakım aydının girişimleriyle 1952 yılında bir turizm kongresi yapılır. Vali Kemal Hadimli, Belediye Başkanı Rüştü Özal ve altmıştan fazla aydının katıldığı toplantıda Konya Turizm Cemiyeti kurulur. Derneğin kurucu üyeleri Tevfik Ceylani, Şadan Dinçer, Celalettin Kişmir, Sofu Tuğrul, Mehmet Önder ve Dr. Fethi Ferit Uğur’dan oluşmaktadır. Devletin maddi ve manevi desteğini de alan cemiyet, öncelikle, yurt içi ve dışından katılan bilim adamlarının da katkısıyla Mevlâna’yı anma faaliyetleri düzenler.

Konya Turizm Cemiyeti 1959 yılında Konya Kültür ve Turizm Derneği adına alır, başkanlığına da Feyzi Halıcı getirilir. Kamu yararına çalışan dernek statüsünü alan dernek, 1977 yılında aynı adlı vakfın da kuruluşunu sağlar. Dernek ve vakıf, 1984 yılına kadar aralıksız başkanlık görevini yürüten Halıcı’nın koordinatörlüğünde, Konya’nın kültür ve turizmi adına pek çok hayırlı faaliyeti gerçekleştirir.

Faaliyetlerini yoğun olarak 1959 ila 2000 yılları arasında gerçekleştiren dernek ve vakfın faaliyetleri şu ana başlıklar altında toplanabilir:

1. Mevlâna’yı Anma Törenleri

2. Türkiye Âşıklar Bayramı

3. Tarihî Yemek Yarışmaları

4. Uluslararası Folklor ve Yemek Kongreleri

5. Gül Bayramları

6. Rahvan At Yarışmaları ve Atlı Cirit Oyunları

7. Geleneksel Satranç Yarışmaları

8. Kur’an-ı Kerim Tilavet Toplantıları

9. Güvercin Yarışmaları

10. Enformasyon Hizmetleri

Konya Kültür ve Turizm Derneği ve Vakfı yaptığı bu hayırlı çalışmalardan dolayı birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görülmüştür.

Konya Kültür ve Turizm Vakfının yüze yakın da kitap yayını olmuştur. Yayınlarından bazıları şunlardır:

Mevlâna Celaleddin Rumi Kimdir? (Konya 1961), Mevlâna Güldestesi (1964-1977; on üç kitap), Uluslararası Folklor ve Halk Edebiyatı Semineri Bildirileri (Ankara 1976), Türk Sanat Musikisi Beste ve Saz Eserleri Yarışması: Ödül Kazanan Eserler (Ankara 1977), Uluslararası Yunus Emre, Nasrettin Hoca, Karamanoğlu Mehmet Bey ve Türk Dili Semineri Bildirileri (Ankara 1977), Feyzi Halıcı, Mevlâna ve Yaşama Sevinci (Ankara 1978), Feyzi Halıcı, Struga Şiir Akşamları (Konya 1981), Nevin Halıcı, Ege Bölgesi Yemekleri (Ankara 1984), Birinci Milletlerarası Yemek Kongresi (Ankara 1988), İkinci Milletlerarası Yemek Kongresi (Ankara 1989), Üçüncü Milletlerarası Yemek Kongresi (Ankara 1992), Dördüncü Milletlerarası Yemek Kongresi (Ankara 1994), I. Folklor ve Halk Edebiyatı Kongresi (Konya 1998), II. Folklor ve Halk Edebiyatı Kongresi (Konya 2001), III. Folklor ve Halk Edebiyatı Kongresi (Konya 2002).

Geçmiş yıllarda vakfı feshedilen Konya Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu bir dönem Seyit Küçükbezirci başkanlık yapmış olup hâlen Prof. Dr.Nilgün Çelebi başkanlığı yürütmektedir.

Konya Kültür ve Turizm Derneği ve Vakfı Binası ( Mevlâna Alanı için yıkılmadan önce)

FERZANDE IŞIK

BİBLİYOGRAFYA

  • Uz-Küçükkoner, 2008, 76-77.