KONYA MEZARLIKLAR VAKFI

Sivil toplum kuruluşu.

Konya Mezarlıklar Vakfı, Türkiye’de ilk olarak 1995 yılında, aynı zamanda vakfın mütevelli heyetini de oluşturan; Yılmaz Kulluk, Hasan Hüseyin Varol, Ali Rıza Kapçı, Muammer Bağcı, Halil İbrahim Sayar, Mustafa Lamcı, Mahmut Cemil Yalçın, Zeynel Abidin Erenmemiş, Burhan Büyükbezirci, Mevlüt Büyükhelvacıgil, Abdullah Büyüksütcü, Ali Rıza Boncuk, Muzaffer Büyükyüzbaşıgil, Mehmet Ortaer, Ahmet Ortakavak, Rıza Karadeli, Mustafa Özparlak, Muammer Deveci ve Osman Nuri Dülgerler tarafından kurulmuş; başkanlığına da Muammer Bağcı getirilmiştir.

Vakfın, Hacıveyiszade Camii altında ve Musalla Mezarlığı’nın Ankara Caddesi’ndeki giriş kapısının karşısında olmak üzere iki şubesi bulunmaktadır. 2009 yılında yürürlüğe giren Vakıflar Yasası mucibince, vakıf tüzüğünde bulunan: “Cenaze sahiplerine para ve araç temini, hoca ve gasil işlemleri ve emsali işlem ve yardımlar”ı Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığına bağlı Mezarlıklar Müdürlüğünce deruhte edilmektedir. Hükmi şahıslar ise Konya Büyükşehir Belediyesi, KOSKİ Genel Müdürlüğü, Karatay, Meram ve Selçuklu belediyeleri ile Konya Muhtarlar Derneğidir.

Hâlen başkanlığını Ali Rıza Kapçı’nın yürüttüğü Vakıf, bir cenaze defni için gerekli bütün malzemeleri sağlamakta, mezar ziyareti hususunda insanları bilgilendirmekte, istek üzerine hatim programları ile yıllık belirli bir ücret karşılığında üzerine gül dikimi, bunların günlük sulaması gibi hizmetlerle özel mezar bakımları yapmaktadır.

Mezarlık bakımı yapan görevliler

HALİL USLU

BİBLİYOGRAFYA

  • Muammer Bağcı Konya Mezarlıklar Vakfı eski başkanı) ve Ayhan Tangur (KBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, mezarlıklar şube müdürü) ile 06.05.2013 tarihli görüşme.